latinica  ћирилица
26/08/2016 |  16:22 ⇒ 16:33 | Аутор: СРНА

У Дубровнику потписан Меморандум о јадранско-јонском гасоводу

У Дубровнику је данас потписан Меморандум о разумијевању за пројекат изградње Јадранско-јонског гасовода. Меморандум су потписали министар економије Црне Горе Владимир Каварић са хрватским и албанским колегама Томиславом Паненићем и Илиром Бејтјаем и извршним директором државне нафтне комапније Азербејџана СОЦАР Мурадом Хејдаровим.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Из црногорског Министарства економије саопштено је да је Каварић учествовао на "Дубровник форуму 2016" у Хрватској, гдје је говорио у оквиру панела "Јачање енергетске сигурности ЕУ: повезивање три мора" о теми "Бенефити регионалне енергетске сарадње".

"ИАП је једини начин гасификације за Црну Гору. Због тога смо спремни да као Влада учинимо све да убрзамо и успјешно реализујемо овај пројекат. Његова реализација може бити одличан примјер регионалне сарадње и показати како можемо бити успјешни када радимо заједно", рекао је Каварић и изразио задовољство због потписивања Меморандума који, између осталог, подразумијева успостављање јединице за управљање пројектима којој ће стални земља домаћин бити управо Црна Гора.

Хрватски министар Томислав Паненић рекао је да ће Јадранско-јонски гасовод бити генератор енергетске стабилности региона, а потписивање Меморандума о сарадњи гарантује даљу реализацију свега потребног у националним законодавствима.

Извршни директор нафтне копмпаније СОЦАР-а за Балкан Мурад Хејдаров рекао је да је циљ његове компаније спајање Каспијског и Јадранског мора, те да вјерују да ће се све реализовати према плану.

Тема овогодишњег Дубровник форума била је "Јачање Европе: Повезивање сјевера и југа", а учествовали су предсједници, министри и остали високи званичници из Хрватске, Албаније, Македоније, БиХ, Пољске, Литваније, Молдавије, Румуније, Мађарске, затим високи представници Европске комисије, као и представници енергетских компанија из неколико земаља.

ШАРОВИЋ: БиХ ЗАИНТЕРЕСОВАНА ЗА ИЗГРАДЊУ ЈАДРАНСКО-ЈОНСКОГ ГАСОВОДА

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је на Дубровачком форуму да је БиХ заинтересована за изградњу Јадранско-јонског гасовода који би јој омогућио снабдијевање гасом.

Шаровић је истакао да би то унаприједило конкурентност и сигурност снабдијевања овим енергентом, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Он је изразио очекивање да ће главна траса овог гасовода једним дијелом пролазиту кроз БиХ, најмање у неумском залеђу.

Шаровић је узакао на значај регионалног приступа и искориштавања хидроенергетског потенцијала ријека Дрине и Требишњице.

Он је рекао да би пројекат Хидроелектране Дубровник два веома брзо могао да почне да се реализује у сарадњи БиХ и Хрватске.

Шаровић је говорио на Дубровачком форуму о теми "Бенефити регионалне енергетске сарадње" у оквиру панела "Јачање енергетске сигурности ЕУ".