latinica  ћирилица
26/08/2016 |  15:31 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

Министар Мирјанић обишао погоне бањалучке "Витаминке" (ВИДЕО)

Будућност извоза у Русију још је непозната, а према ријечима министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара Мирка Шаровића, руски инспектори су пронашли бројне неправилности, због којих ће забрана извоза највероватније остати на снази.
Министар Стево Мирјанић обишао погоне бањалучке "Витаминке" - Фото: РТРС
Министар Стево Мирјанић обишао погоне бањалучке "Витаминке"Фото: РТРС

Око 690 тона воћа и поврћа остало је као тржишни вишак, а произвођачима је нуђена, како кажу, потцјењивачка цијена. Министар пољопривреде и шумарства, Стево Мирјанић навео је да Влада Српске разговарала са појединим прерађивачама те да је већина откупа ријешена. Витаминка је откупила 30 одсто више јабуке, шљиве и краставаца.

Званични извјештај руских инспектора још није стигао, али је, тврди Мирко Шаровић, јасно да су утврђене бројне неправилности. За федералне медије изјавио је да су лоцирани недостаци у раду фитосанитарних инспекција те присуство трећих лица у ланцу трговине и паковања, због којих ће забрана и даље остати на снази.

"Сљедеће седмице одмах ћемо предузети хитне мјере како би се ово питање што прије ријешило. Русија хоће да има једну адресу у БиХ с којом ће водити кореспонденцију. Када завршимо све пропоруке упутићемо нови позив руској инспекцији, како бисмо проблем извоза коначно ријешили", рекао је Мирјанић.

Ресорни министар каже да још нема информације о одлуци Руске Федерације.

С обзиром на то да су тржишни вишкови у Српској већи од 700 тона, прерађивачи су видјели прилику да јефтино дођу до воћа и поврћа. Дио произвођача од минуса је спасила Витаминка, откупљујући више него што јој треба.

"Мислим да наши пољопривредни произвођачи треба да буду робни произвођачи, да се институционално организују и да могу гарантовати оно што уговоримо, јер не смијемо дозволити да само у случајевима идеалних временских прилика имамо загарантоване количине", рекао је генерални директор бањалучке "Витаминке" Жарко Микић.

Мирјанић је истакао да Република Српска, односно Влада и ресорно министарство, дају пуну подршку прерађивачима, поготово оним који својом производњом остварују значајне ефекте на извозним тржиштима.

У наредним седмицама, како је навео Мирјанић биће исплаћен и дио од четири милиона марака подстицаја за прошлу годину који се дугују, додајући да ниједан пољопривредник неће остати без субвенција.