latinica  ћирилица
26/08/2016 |  13:17 | Аутор: СРНА

Шаровић: Остаје забрана извоза у Русију

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је данас да БиХ још неће моћи да извози пољопривредне производе у Руску Федерацију јер су руски фитосанитарни инспектори приликом анализе производних погона у БиХ нашли бројне неправилности.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Он је рекао да званични извјештај анализе руских инспектора још није стигао, али је јасно да су уочене бројне неправилности које се односе прије свега на ентитетске инспекције и произвођаче.

"Руски инспектори лоцирали су кључне недостатке у раду ентитетских фитосанитарних инспекција, на одређеним мјестима примијећено је присуство трећих лица у ланцу трговине, али и у начину паковања производа", истакао је Шаровић за портал "Кликс".

Он је додао да БиХ мора уједначити свој фитосанитарни систем и успоставити контролу инспекцијског надзора, како би привремена забрана извоза у Русију била отклоњена.

Према његовим ријечима, адресиране су и институције које су најодговорније за такво стање.

"Сљедеће седмице одмах ћемо предузети хитне мјере како би се ово питање што прије ријешило. Русија хоће да има једну адресу у БиХ с којом ће водити кореспонденцију. Када завршимо све пропоруке упутићемо нови позив руској инспекцији, како бисмо проблем извоза коначно ријешили", нагласио је Шаровић.

Руска Федерација почетком аугуста донијела је привремену одлуку о забрани увоза пољопривредних производа из БиХ због сумње на поријекло робе, али и квалитет инспекцијског надзора.

Након преговора, руски инспектори су од 18. до 20. аугуста боравили у БиХ, гдје су обишли неколико производних погона и фирми које извозе робу на тржиште Русије.