latinica  ћирилица
26/08/2016 |  12:45 ⇒ 13:35 | Аутор: СРНА

Мирјанић: "Витаминка" да постане лидер у прехрамбеној индустрији

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић сматра да би у наредном периоду требало обезбиједити да бањалучка "Витаминка" постане лидер у прехрамбеној индустрији која подржава примарну производњу.
Бањалука - Мирјанић - "Витаминка" - посјета - Фото: СРНА
Бањалука - Мирјанић - "Витаминка" - посјетаФото: СРНА

"То значи да 'Витаминка' сваке године треба да са низом других прерађивача успоставља уговорне односе, да уговара производњу са пољопривредним произвођачима - планира производњу, уговара, преузима и пласира на домаће и страно тржиште, те успоставља добре односе са трговачким ланцима", рекао је Мирјанић новинарима након састанка са руководством овог предузећа и обиласка производних погона у Бањалуци.

Мирјанић је навео да је са руководством "Витаминке" разговарао о могућности проширења њених капацитета, те повећању обима и структуре финалних производа.

"'Витаминка' има такав квалитет производа који је цијењен не само на домаћем тржишту, већ и у Европи и шире", рекао је он.

Мирјанић је истакао да Република Српска, односно Влада и ресорно министарство, дају пуну подршку прерађивачима, поготово оним који својом производњом остварују значајне ефекте на извозним тржиштима.

Он је подсјетио да "Витаминка" има дугу традицију и да је својевремено производила око 24.000 тона готових производа, док данас ово предузеће производи око 14.000 тона готових, али врхунских производа и остварује веома добре ефекте на домаћем и страном тржишту.

Генерални директор бањалучке "Витаминке" Жарко Микић рекао је новинарима да је предузеће ове године откупило све производе које је уговорило са свим кооперантима.

Он је нагласио да је "Витаминка" откупила 25 одсто више краставаца од планираног, те по 30 одсто више шљиве и јабуке.

"Мислим да наши пољопривредни произвођачи треба да буду робни произвођачи, да се институционално организују и да могу гарантовати оно што уговоримо, јер не смијемо дозволити да само у случајевима идеалних временских прилика имамо загарантоване количине", закључио је Микић.