latinica  ћирилица
26/08/2016 |  10:48 ⇒ 10:50 | Аутор: СРНА

Бајден: Зауставите "Сјеверни ток два" и купујте амерички течни гас

Потпредсједник САД Џо Бајден позива Европљане да одустану од "Сјеверног тока два" и снабдијевања гасом из Русије и нуди им набавку текућег гаса из Америке.

 "Европи је потребна диверсификација енергетског тржишта. Ви ћете се морати позабавити тим питањем. `Сјеверни ток два` може дестабилизовати Украјину", тврди Бајден.

Медији наводе да би се Бајден током преговора са шведским министром Стефаном Лотфвеном могао позвати на активности уперене против пројекта "Сјеверни ток два".

Међутим, руски министар енергетике Александар Новак оцјењује да је вјероватноћа реализације пројекта "Сјеверни ток два" врло висока, као и да би све одлуке у вези с тим могле бити донесене ове године, иако ризик за одлагање таквих пројеката, како истиче, увијек постоји.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да Берлин на "Сјеверни ток два" гледа као на економски пројекат који би требало да буде реализован у складу са законом.

Руски стручњаци упозоравају да је транзит гаса кроз Украјину за 20 одсто скупљи, него што ће то бити транспорт гасоводом "Сјеверни ток два".

Пројекат "Сјеверни ток два" предвиђа изградњу два крака цјевовода укупног капацитета 55 милијарди кубика гаса годишње, којим ће овај енергент из Русије преко Балтичког мора бити транспортован до Њемачке.

Удио "Гаспрома" биће 50 одсто, а европских компанија "ОМВ, "БАСФ", "Енџија", "Шела" и "Унипер" - по десет одсто.

Нови гасовод требало би да буде изграђен паралелно са постојећим "Сјеверним током", пише "Взгљад".