latinica  ћирилица
26/08/2016 |  09:19 | Аутор: sputniknews.com

Русија и Бјелорусија усагласиле цијену гаса?

Русија и Бјелорусија унапријед су договориле нову шему формирања цијена руског гаса послије серије састанака на нивоу надлежних министарстава, пише лист "Комерсант".

"Умјесто формуле цијене у доларима у потпуности ће се примјењивати рубља на основу просјечне цијене гаса у Русији помножене са стопом раста. Као резултат тога, гас ће за Минск појефтинији 2017. године за око 30 одсто, до шест хиљада рубаља за хиљаду кубних метара. Затим ће цијена гаса у Русији и Бјелорусији наставити да конвергира, а до 2025. године ће се изједначити, када би требало да проради јединствено тржиште електричне енергије двије земље", наводи лист.

Раније је потпредсједник владе Русије Аркадиј Дворкович изјавио да је Русија због неисплаћивања за испоруке гаса одлучила да смањи испоруку нафте Бјелорусији. Министар енергетике Русије Александар Новак истакао је да је дуг Бјелорусије за руски гас за прву половину 2016. године достигао 270 милиона долара.

Министар енергетике Бјелорусије Владимир Потупчик рекао је да Бјелорусија нема дуг према "Гаспрому". Компанија "Гаспром трансгас Бјелорусија" (кћерка компанија "Гаспрома" која испоручује гас Бјелорусији) поднијела је тужбу у међународни арбитражн суд у вези са неплаћањем привредних субјеката Републике за руски гас. Потпупчик је истакао да Бјелорусија сматра праведном цијену за гас који се испоручује из Русије у размјери од 73 долара за хиљаду кубних метара. Министар је нагласио да бјелоруска страна "не говори о попусту на гас, већ о тржишним једнаким цијенама".

Руски министар Новак рекао је да је садашња цијена за испоруку руског гаса у Бјелорусију 132 долара за хиљаду кубних метара.