latinica  ћирилица
25/08/2016 |  16:02 | Аутор: СРНА

Поповић: Нико не може да спријечи вољу народа Српске

Академик Витомир Поповић изјавио је у Београду да вољу народа Републике Српске да изађе на референдум не могу спријечити никакве политичке одлуке, пријетње нити изнуде и да ће се српски народ изборити за слободу у пуном капацитету, а "ако Бог да ускоро и за независност Републике Српске".
Витомир Поповић - Фото: СРНА
Витомир ПоповићФото: СРНА

Поповић, који је предсједник Завичајног удружења "Змијање", рекао је да је ситуација у БиХ данас пресликана као у вријеме када је на тим просторима стварао и о судбини свог народа и његовом отпору аустроугарском окупатору писао велики Петар Кочић.

"И онда, као и данас Срби се боре да остану своји на своме. Онда сте имали Бењамина Калаја - Аустријанца, који је наметнут од Аустро-угарске, а данас имате Валентина Инцка и друге представнике међународне заједнице који хоће да нас скрену са нашег пута, да нам кажу да немамо права која има сав цивилизован и културан свијет", рекао је Поповић.

Према његовим ријечима, постоји упорно настојање да се "Срби натјерају да живе са онима који неће да живе са њима".

"Много штошта је пресликано из Кочићевог доба. Ако хоћете да сагледате /вријеме/ из његових приповједака `Јазавац пред судом` и `Суданије` погледајте како данас ради Уставни суд БиХ, Суд БиХ. Странци су били ти и који су судили и тужили и доносили одлуке и спроводили те одлуке. Ми се боримо против тога и ми морамо успјети у томе јер другог пута немамо", рекао је Поповић.

Он је, са позиције бившег потпредсједника и судије Уставног суда БиХ, појаснио да тај суд апсолутно нема надлежност да се бави питањима која спадају у надлежност Уставног суда Републике Српске, односно не може да преиспитује одлуке које је донијела Народна скупштина Републике Српске.

"Он може да оцијени да ли је неки закон у складу са Уставом БиХ, а када је ријеч о такозваним општим актима и одлукама Скупштине и Владе Српске, он ту нема никакве надлежности. Још у вријеме док сам ја био у Уставном суду БиХ тамо су на оцјену уставности достављене неке одлуке кантоналних влада и суд се прогласио ненадлежним за то", појаснио је Поповић.

Према његовим ријечима, уколико о питању референдума, који је заказан за 25. септембар у Републици Српској не би било политизације, све би било јасно, а уколико се политика умијеша као што се умијешала у оцјену уставности Дана Републике Српске 9. јануара, само зато што он пада на црквени празник Свети Стефан, онда то може да доведе у питање сам опстанак Уставног суда БиХ.

"Мислим да би то довело у питање опстанак Уставног суда БиХ јер је очигледно да би он постао политичка институција, али ми ту одлуку не би поштовали. Ми смо референдум расписали и ми ћемо изаћи на референдум, да се као сав културан и цивилизацијски свијет изјаснимо о томе. Сада о дану Републике Српске, а послије и о осталим питањима", рекао је Поповић.

Он је поручио да је сигуран да одгађања референдума неће бити као што је сигуран да нико у Републици Српској нема права да се бави тим одгађањем.

"Ако је донесена одлука Народне скупштине, онда она представља вољу српског народа и Републике Српске, а вољу народа нико и ништа не може спријечити", закључио је Поповић.