latinica  ћирилица
25/08/2016 |  15:26 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

24 године Савеза синдиката, годишњица дочекана без колективног уговора (ВИДЕО)

Савез синдиката Републике Српске обиљежава 24 године постојања. На дан када су основани упутили су захтјев социјалним партнерима да у септембру потпишу општи колективни уговор.
Синдикат - Фото: РТРС
СиндикатФото: РТРС

Док су синдикалци мишљења да су због тога угрожена радничка права, послодавци сматрају да нису у праву. Оно што је заједничко свим социјалним партнерима-и синдикату,и посподавцима и Влади јесу само изјаве да су спремни за наставак преговора. 

У Савезу синдиката обиљежавају 24 године постојања, али кажу разлога за славље нема. Подсјећају да је осам мјесеци од доношења новог закона о раду, а још није договорен општи колективни уговор.

Сматрају да за то нису криви. Тврде да је циљ поједниих социјалних партнера био да документ који конкретније одређује права радника,не буде потписан. Док су послодавци одлучили да донесу правилнике о раду док не буде усаглашен колективни уговор,синдикат сматра да је то незаконито.

- Не могу се правилницима уређуивати права радника то је мимо устава, каже Ранка Мишић предсједница Савеза синдиката Републике Српске.

Синдикат сматра да Република Српска мора да добије општи колективни уговор сљедећег мјесеца.Од Владе траже да обезбиједе услове за то.

Из извршне власти кажу да су само један од социјалних партнера,који ће поштовати договор друга два партера,али и инсистирати на њиховом договору.

- Влада неће чекати на позив, иницираћемо састанке социјалних партнера, нагласио је Антон Каисповић, потпредсједник Владе Српске.

А јаз социјалних партнера,чини се, могао би бити и већи након рођенданског састанка на који је синдикат позвао послодавце ,али се ови нису одазвали.

Док се чека потписивање општег колективног уговора,поједини синдикати потписали су гранске. Ти документи биће подложни ревизији ако не буду усаглашени са колективним уговором, чије доношење још није на видику.