latinica  ћирилица
25/08/2016 |  12:09 | Аутор: СРНА

Набиулина заслужна за обнову руске економије

Руска Централна банка најзаслужнија је за обнову руске економије након санцкија, а поготово гувернер Елвира Набиулина, која је 2014. одлучила да рубљу не веже за долар, наводи "Вол стрит журнал".
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Исправни потези руске Централне банке вратили су повјерење у рубљу и макроекономску политику Русије, сматрају стручњаци.

Двије године послије пада цијена нафте и увођења западних економских санкција, Русија је поново привлачна земља за инвеститоре.

У уторак, 23. августа, индекс Московске берзе достигао је рекордан ниво.

Ове године је он "порастао" за 25 одсто, што Русију ставља на шесто мјесто на попису 23 земље у развоју.

Осим тога, рубља је ојачала у односу на долар за 13 одсто и овај показатељ руској валути даје треће мјесто међу земљама у развоју, према верзији банкарског гиганта "Џи Пи Морган Чејс".

Многи инвеститори, наводи "Вол Стрит Журнал", сматрају да је јачању руске економије највише допринијела управо Елвира Набиулина.

Њена неочекивана одлука да курс рубље не веже за долар, као и нагло повећање референтне камате како би се спријечио одлив капитала и смањила инфлација - били су сјајни потези.

"То су били тешки тренуци за руску економију која је пала у рецесију због снижења курса рубље и смањења куповне моћи грађана. Али, временом су ови потези допринијели да се врати повјерење међународних инвеститора у руску економију", наводи "Вол стрит журнал".