latinica  ћирилица
25/08/2016 |  09:37 ⇒ 17:36 | Аутор: СРНА

Братунац: Пластеничка производња саднице малине (ВИДЕО)

У расаднику јагодичастог воћа у братуначкој мјесној заједници Кравица постављена су два пластеника површине по 100 метара квадратних у којима ће се у контејнерима производити саднице малине.
Братунац - Постављање пластеника - Фото: СРНА
Братунац - Постављање пластеникаФото: СРНА

Директор предузећа "Малина - Братунац", које газдује овим расадником, Марина Јовановић изјавила је да се у том расаднику поставља и стакленик површине 200 метара квадратних у коме ће се такође, узгајати саднице јагодичастог воћа.

"На површинама изван пластеника узгајаћемо саднице малине голих жила. Расадник је формиран у октобру прошле године и тада је засађено 13.500 садница малине од чега 10.000 садница виламета и 3.500 садница микера", појаснила је Јовановићева.

Она истиче да је садни материјал сертификован и да је увезен из Швајцарске захваљујући донаторским средствима Јапанске агенције за међународни развој.

"Очекујемо да ће до октобра ове године стићи, такође сертификован, садни материјал за још четири хектара", рекла је Јовановићева.

Општина Братунац је, у складу са одлуком Скупштине општине да је малинарство стратешко развојно опредјељење ове локалне заједнице, купила земљиште за формирање расадника са циљем стварања што бољих услова за развој малинарства.

На овај начин отворено је неколико нових радних мјеста и појефтињена набавка квалитетног садног материјала малине, чиме ће се заинтересованим домаћинствима помоћи да почну или прошире производњу малине.