latinica  ћирилица
22/07/2016 |  19:09 ⇒ 19:23 | Аутор: Guardian

Стоун: Покемон Го нас води у тоталитаризам

Редитељ Оливер Стоун оцијенио је популарну игру Покемон Го као "нови ниво инвазије на приватност" која би могла да доведе до "тоталитаризма".
Оливер Стоун - Фото: АП
Оливер СтоунФото: АП

Стоун је изразио своју забринутост током промоције свог новог филма о узбуњивачу Едварду Сноудену у Комик Кону у Сан Дијегу.

Упитан о безбједносној поузданости Покемон Го, Стоун је изјавио да компаније спроводе "капитализам надзора", пратећи понашање људи.

Према магазину Тајм, редитељ је рекао: "То није смијешно. Ово што се догађа је на нивоу инвазије. Профит је огроман за компаније попут Гоугла. Они су инвестирали огроман новац у прикупљање података о томе шта ви купујете, какви сте, како се понашате. То је оно што неки људи називају капитализмом надзора. Видите нову врсту, искрено, роботског друштва. То је оно што зову тоталитаризам".

Покемон Го, који може бесплатно да се преузима, већ је критикован због чињенице да приступа комплетном Гугл налогу корисника, укључујући и мејл и шифре.

Произвођач апликације Ниантик инсистира да је потез ненамјеран и увјерава кориснике да не прикупља никакве нарочите податке о њима.

Премијера Стоуновог филма “"Сноуден" у ком улогу узбуњивача игра Џозеф Гордон Левит, заказана је за 16. септембар.