latinica  ћирилица
21/07/2016 |  19:14 | Аутор: Б92

Турска тоне све дубље, ко ће унијети капитал

Америчка бонитетна агенција С&П снизила је кредитни рејтинг Турске са "ББ+" на "ББ", што је два нивоа испод инвестиционог статуса.
Турска     (Фото:AP Photo/ Lefteris Pitarakis) -
Турска (Фото:AP Photo/ Lefteris Pitarakis)

Послије покушаја пуча у Републици Турској од 15. јула, вјерујемо да је поларизација турског политичког окружења додатно поткопала институционалне механизме контроле. Осим тога, очекујемо период повишене неизвјесности која би могла да ограничи прилив капитала у Турску, која се увелико ослања на спољно финансирање", наводи се у саопштењу С&П-а.

Осим обарања кредитног рејтинга за задуживање у домаћој и страној валути, С&П је изменио и изгледе рејтинга Турске са "стабилних" на "негативне".

"Негативни изгледи одражавају наш став да би економска, фискална и дужничка ситуација у Турској могла да се погорша више него што очекујемо, уколико политичка неизвесност допринесе додатном слабљењу инвестиционог окружења", додаје се у саопштењу америчке агенције.

С&П је, такође, проценио да ће Турска морати да репрограмира нешто мање од половине свог укупног спољног дуга - који се процјењује на око 170 милијарди долара - у наредних 12 мјесеци.