latinica  ћирилица
21/07/2016 |  18:57 ⇒ 18:57 | Аутор: СРНА

Дачић: Крајње вријеме да се хрватска влада уразуми

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је данас да је понашање одлазеће Владе Хрватске превазишло све границе нормалног и поручио да је крајње вријеме да се хрватска Влада уразуми и прекине "прљаво казалиште" за домаћу јавност које наноси штету цијелом региону.
Ивица Дачић        (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић) -
Ивица Дачић (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић)

Он је констатовао да реторика, ријечник и нескривена мржња која зрачи из сваке изјаве и наступа хрватских званичника није више само потреба предизборне кампање у Хрватској већ "израз патолошке оптерећености Србијом и антисрпске хистерије у Хрватској", саопштено је из Министарства спољних послова.

"Са Србијом се не може тако понашати. То не дозвољавамо никоме, ни најмоћнијим земљама, а камоли Хрватској која не може да брани ни десет ћириличних табли, у којој се усташки фашистички поздрав и даље пролама на јавним манифестацијама", поручио је Дачић.

Према његовим ријечима, то што се премијер Србије Александар Вучић састао са предсједником Хрватске и што Београд себи не дозвољава да се понаша као хрватска Влада, представља одраз снаге Србије, а не њену слабост.

"Лако је ширити мржњу, тешко је мирити људе", рекао је Дачић и истакао да је количина лажи о томе шта Србија наводно мора да уради у преговорима са ЕУ обрнуто пропорционална оном што стварно пише у мјерилима приликом отварања поглавља са Србијом.

"Хрватска прво нека у то убеди више од десет земаља ЕУ у којој постоји универзална јурисдикција о ратним злочинима, између осталог, Немачку. Како им није сметало када се за злочине у бившој СФРЈ судило у Данској, Холандији...или када је суђено по том закону за злочин на Овчари, у Ловасу, Зворнику", упитао је Дачић.

Он је поручио да Србија никоме неће дати да је понижава и подвукао да таквим понашањем Хрватска не постаје проблем Србији већ Европи.

"Влада која није успела да опстане дуже од шест месеци, која није успела ни себе да сачува, сигурно неће сачувати ни хрватске интересе. Напротив, она само нарушава углед Хрватске и руши стабилност у региону. Без обзира на све, процес помирења и добросуседских односа на основу заједничких интереса јесте једини могући пут за будућност наших народа и држава", закључио је Дачић.