latinica  ћирилица
21/07/2016 |  17:14 ⇒ 20:55 | Аутор: РТРС

ОЦ Јахорина очекује подршку Владе (ВИДЕО)

Влада Републике Српске сутра би требало да разматра могућност да се дуг Олимпијског центра Јахорина од 15 милиона КМ према ИРБ конвертују у акције предузећа, а камате на дуг отпишу, потврђено је за нашу телевизију у ресорном министарству Републике Српске.
ОЦ Јахорина - Фото: РТРС
ОЦ ЈахоринаФото: РТРС

Иако најављена, данас није одржана сједница скупштине акционара ОЦ Јахорина. У менаџменту Центра очекују да Влада Српске као већински власник коначно ријеши питање дуга према ИРБ-у и спора са УПИ И. Сарајево које потражује више од милион марака од ОЦ Јахорина. Тиме се отвара могућност за стратешког партнерство са јавним предузећем Скијалишта Србије. 

Олимпијски центар Јахорина је пред колапсом након друге "зелене" зиме. Касни исплата три бруто плате за 150 запослених, дуговања добављачима су 820.000 КМ. Судске пресуде у корист УПИ-ја и вишемилионска дуговања према ИРБ-у, Олимпијски центар воде у стечај.

- Имамо ситуацију која пријети да ОЦ Јахорина оде под лед, а тиме ће настати огромне штете не само Центру, већ читавој туристичкој дестинација и изгубиће се корак са другим центрима. Огромна су улагања на Златибору, Копаонику, на Бјелашници и Игману - рекао је Душко Богдановић, из Надзорног одбора Центра.

Свјетло на крају тунела јесте спремност Скијалишта Србије да уложе 20 милиона  КМ у осавремењивање зимске и љетне понуде на Јахорини. Услов је да се претходно ишчисте дуговања према ИРБ-у и УПИ-ју. Иако је Влада Српске послала писмо намјере, чека се формирање нове владе Србије да се озваничи овај пословни аранжман.

- Одлука Владе Српске је да се УПИ Источно Сарајево одрекне дуга који према њему има ОЦ Јахорина. Влада има намјеру да донесе одлуку о конверзији дуга према ИРБ-у од 15 милиона марака у акције предузећа. Тиме се отвара пут ка стратешком партнерству са Скијалиштима Србије - истакао је Предраг Глухаковић, министар трговине и туризма Републике Српске.

Потенцијални долазак партнера из Србије на Јахорину поздравља овдашња јавност, већ засићена причама о продаји земљишта Арапима. И приватни хотелијери виде свој интерес, јер би били боље увезани са зимским центрима у Србији.