latinica  ћирилица
21/07/2016 |  10:31 | Аутор: СРНА

Вулин: Неприхватљив став Загреба да Хрвати не могу бити процесуирани

Министар рада Србије Александар Вулин рекао је да би Србија, када би тражила да се не примјењује Закон о универзалној јурисдикцији за суђење за ратне злочине, као што чини Хрватска, била предмет осуде цијеле међународне заједнице.
Александар Вулин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВулинФото: ТАНЈУГ

"Данас се суди нацистима из Другог светског рата, који имају готово 100 година, и без пардона им суде, а сада овај закон представља проблем. Да је то рекла Србија, тражили би да нас избришу са мапе и не би допустили да постојимо", каже Вулин.

Он је истакао да ратни злочин није нешто што треба мјерити границама и додао да није прихватљиво да се у 21. вијеку размишља на начин како неко не може бити процесуиран "због тога што је Хрват или бранитељ", преносе београдски медији.

Вулин је додао да ће истрага бити вођена ако је неко починио кривично дјело ратног злочина.

Он је напоменуо да је много већа казна за учешће у кривилову, него за злочин над Србима у Медачком џепу или Пакрачкој пољани.

Подсјећајући да је Закон о јурисдикцији на снази у Србији већ 10 година, Вулин је истакао да у случају да он није постојао, Србија не би могла да процесуира никога ко није са територије ове земље, те додао да ће Београд наставити да се понаша одговорно и разумно.

Када је ријеч о мигрантској кризи, Вулин је навео да се у Србији тренутно налази између 2.500 и 3.000 миграната, што нису подаци за бригу.

"Ситуацију држимо под контролом, нико није угрожен, ни мигранти, ни грађани, али нећемо да дозволимо да се сутра на границама појави десетине хиљада људи који не знају где ће кренути и које нико не жели", каже Вулин.

Када је ријеч о мјешовитим тимовима војске и полиције на границама Србије према Бугарској и Македонији, Вулин је рекао да Србија неће да затвара границе, већ ће да се бори против илегалних миграција.

"Нисмо затворили границе, можете да дођете код нас и затражите азил, али не можете да долазите илегално, ван граничних прелаза", истакао је Вулин.