latinica  ћирилица
21/07/2016 |  08:47 | Аутор: СРНА

Црна Гора: У процедури седам предмета против повратника са ратишта

Црногорска полиција доставила је Специјалном тужилаштву документацију у вези са учешћем седам црногорских држављана који се боре на страним ратиштима у формацијама "Исламске државе".
Подгорица - Фото: РТС
ПодгорицаФото: РТС

Седам предмета обрадили су црногорски полицијски тимови, у сарадњи са осталим истражним органима и безбједносним службама Црне Горе.

Ријеч је о предметима против Хариса Л, Бејте М, Исмета С, Елвина Б, Емила Л, Хабиба К. и Ифета М, који су од дана повратка са страних ратишта у Црну Гору под контролом надлежних безбједносних служби и не представљају никакву пријетњу по друштво и државу, пишу црногорски медији.

Измјенама и допунама Кривичног закона Црне Горе предвиђене су затворске казне од двије до 10 година за лица која противно закону, другим прописима и међународном праву врбују, регрутују, организују, руководе, превозе или организују превоз или обучавају појединца или групу у намјери њиховог придруживања или дејствовања у страним оружаним формацијама.

Затворске казне предвиђене су и за лица која финансијски и организационо помажу одлазак црногорских држављана на ратишта у иностранству.

У Црној Гори до сада, по иновираним одредбама Кривичног закона, нико није процесуиран.