latinica  ћирилица
21/07/2016 |  08:36 ⇒ 10:51 | Аутор: РТРС

Хрватска: У "Пројекту Тесла" и преузимање Електропривреде Републике Српске

План реструктурирања хрватске електропривреде под називом "Пројекат Тесла" одвија се у три фазе, а требало би бити завршен до краја ове године. За 1700 радника предвиђене су пријевремене пензије и отпремнине.

Након четири мјесеца снимања стања, довршен је план реструктурисања који предвиђа значајно смањење броја запослених и реорганизацију цјелокупног пословања ХЕП -ОДС-а који је крајем прошле године запошљавао 7500 радника.

Након што се проведе реорганизација и стабилизује пословање, студија предвиђа ширење и то преузимањем компанија у регииону.

Као потенцијалне мете за преузимање спомињу се Електропривреда Републике Српске, Електропривреда Црне Горе, Електропривреда БиХ и сличне фирме у регији, овисно о околностима.

Како је предвиђено, око 1200 радника требало би да оду у пријевремену пензију, док би око 500 радника могло да добије отпремнину за напуштање компаније.

Осим смањења броја радника, превиђена је и промјена географске организионе структуре. ХЕП ОДС тренутно има 21, а након реорганизације био би подијељен на четири дистрибуциона подручја. Након што програм буде у потпуности имплементиран добит прије пореза и камата ХЕП ОДС-а требало би да се повећа за 24 одсто.