latinica  ћирилица
20/07/2016 |  15:37 ⇒ 18:40 | Аутор: РТРС

Зашто се купци у Поткозарју чешће одлучују за станове, а не за куће? (ВИДЕО)

Цијене станова и кућа у Приједору у посљедњих неколико година се не мијењају.
Приједор - куповина некретнина - Фото: РТРС
Приједор - куповина некретнинаФото: РТРС

По ријечима трговаца некретнинама, тражња је за првих шест мјесеци испод очекивања.

Приједорчани се углавном одлучују за мање стамбене јединице, од 30 до 45 квадратних метара. Најслабије се продају куће, а разлог за то је углавном непосједовање исправне документације код продаваца, као и дотрајалост објеката, која захтијева додатна улагања ових власника. 

Приједорчани углавном сматрају да је цијена некретнина у граду висока. Слабију потражњу коментаришу слабом куповном моћи грађана.

У Приједору се најслабије продају куће. Милутин Лукић, седам мјесеци безуспјешно покушава да прода кућу с окућницом у приједорском насељу Чиркин Поље. Каже, интересовања има, али на томе се све и заврши.

- Вјероватно ова ситуација економска мало отежава па се људи више информативно распитују - каже Лукић.

Тражња за становима постоји, али је у првих 6 мјесеци ове године слабија од очекивања, иако су цијене готово идентичне као и прошлих година – ријечи су трговаца некретнинама. Купце у Приједору занима претежно стара градња, и то мање стамбене јединице од 30 до 45 квадратних метара, које су и најскупље.

- Цијена тих станова креће се можда од неких 1000 до 1200 КМ, све у зависности од локације, те од тога у каквом је стању некретнина - каже Леонард Самарџија, трговац некретнинама.

Када је у питању продаја кућа, највећи проблем је непосједовање исправне документације код продаваца некретнине.

- Ту имамо папиролошких проблема са тим кућама у Приједору, а и то су све куће које су старе од 40-50 година, гдје су адаптације неопходне. Самим тим оне носе већу цијену - каже Самарџија.

Цијене за двособне станове у Приједору износе око 1.000 КМ за квадрат, док се квадрат трособног стана продаје за мање од 900 КМ.