latinica  ћирилица
20/07/2016 |  10:06 ⇒ 10:21 | Аутор: Агенције

Монсанто поново одбио Бајерову понуду

Амерички гигант у производњи пестицида, ђубрива и ГМО Монсанто одбацио је и увећану понуду за преузимање њемачког произвођача лијекова и хемикалија Бајера.
Монсанто - Фото: илустрација
МонсантоФото: илустрација

Бајер је прошле недјеље повећао своју понуду за преузимање Монсанта са 62 милијарде долара на око 65 милијарди долара или 125 долара по акцији. То би било највеће преузимање у историји њемачког предузећа.

Компанија Монсанто је саопштила да је ревидирана понуда неодговарајућа, исто као што је наведено за прву понуду. Монсанто, са сједиштем у Сент Луису, навео је да остаје отворен за разговоре са Бајером и другима око могућег договора.

Бајер је саопштио да је разочаран другим одбијањем понуде.

"Ревидирана понуда за куповину у готовом је одлична прилика и представља сигурну вриједност за акционаре Монсанта која би стигла у јеку лоших пословних показатеља и ревидирања средњорочних изгледа Монсанта на доле", наводи се у саопштењу Бајера који је ипак додао да се радити на даљим преговорима.

Најава о могућем склапању споразума у мају изазвала је узбуну у Њемачкој, гдје је јавно мњење изразито против генетски модификованих организама.

Страхује се највише да ће Бајер на тај начин да уведе генетски модификоване културе у Европу, гдје се оне јако мало гаје, као и да би се могао промијенити став њемачке владе о Монсантовом пестициду Раундап, за који се сумња да је канцероген због чега се у ЕУ расправља о његовој евентуалној забрани.

Акције Монсанта изгубиле су 11 центи у поподневном трговању и продавале су се за 106,2 долара по комаду.