latinica  ћирилица
19/07/2016 |  20:42 | Аутор: РТС

Косову потребна јединица за међуетничке инциденте

Косовска влада треба да оснује специјалне истражне јединице у оквиру полиције, које би се бавиле етнички мотивисаним нападима на Косову, оцјена је истраживања које су спровеле невладине организације Центар за мир и толеранцију и Актив.
Приштина- нереди - Фото: Screenshot
Приштина- нередиФото: Screenshot

Оне би имале сличну структуру као јединица за очување српског културног насљеђа, сугерише се у анализи "Потенцијални етнички мотивисани инциденти на Косову - ружна прича никад испричана", представљеној данас у Приштини.

Оцјењује се, такође, да би значајан број припадника мањинских заједница који раде у косовској полицији требало да буде укључен у рад ове јединице, преноси РТС.

ЕУЛЕКС би могао бити укључен у пружање стратешког водства за ову јединицу, укључујући спровођење дубинске анализе за идентификацију, истрагу, правно гоњење и ефикасно кажњавање злочина.

У анализи се наводи да међуетничке инциденте на Косову региструју све безбједносне организације, али је рјешавање тих случајева незнатно.

Угрожене групе које бивају нападане, често не пријављују нападе, због неповјерења у полицију и тужилаштво.

У анализи се истиче да злочини из мржње на Косову имају посебну тежину, јер њихови актери на тај начин желе да упуте поруку, не само појединцу, већ читавој групи да нису равноправни грађани друштва.

"Оваква осјећања додатно ометају интеграцију и развој повјерења у институције, прије свега. Ако се то не рјешава како ваља ефекти овога су дугорочни и тај осјећај неповјерења у институције међу мањинама је на веома ниском нивоу, док су осјећаји рањивости, осјећаји угрожености у косовском друштву веома присутни", рекао је на представљању аутор анализе Ненад Максимовић.

Он је истакао закључак да је број регистрованих међуетничких инцидената у косовској полицији много мањи, него у међународним организацијама на Косову, попут ОЕБС, УНМИК и ЕУ.

Представљању извјештаја присуствовао је и потпредсједник косовске владе Бранимир Стојановић, оцијенивши да присуство страха утиче на српску заједницу да напушта Косово.

"Срби су данас угрожени, Срби нестају са Косова, то није само српски проблем. Тиме се оставља мржња да преживи и даје се могућност да се и даље чини зло", рекао је Стојановић, а преноси РТС.