latinica  ћирилица
19/07/2016 |  20:08 | Аутор: Б92

Израел због џихадиста диже ограду на граници

Израел ће изградити ограду дуж сјеверне границе с Јорданом како би спријечио убацивање џихадиста из терористичке Исламска држава, јавили су израелски медији.
Застава Израела - Фото: Getty Images
Застава ИзраелаФото: Getty Images

Опасност да возила пуна експлозива јурну према граници и пуцњаве дуж ње подстакле су такав план који је припремило Министарство одбране и одобрили високи званичници. Ограда ће бити подигнута на југу Голанске висоравни близу тромеђе Израела, Јордана и Сирије.

Прије три године завршена је изградња 90 километара дуге ограде на Голану која почиње од планине Хермон до Хамат Гадера. Нова ограда, која ће имати систем за надгледање како би се детектовало убацивање преко границе, биће подигнута јужно од тога мјеста и протезаће неколико километара, а коштаће седам милиона долара, наводе безбједносни званичници.

Прошле године израелска влада је одобрила изградњу ограде дуж јужне границе с Јорданом у пустињи Арава, близу мјеста гдје се гради међународни аеродром.

Изградња ограде према Јордану је осјетљиво питање за обе земље. Када је прошле године најављена изградња у Арави кабинет израелског премијера Бењамина Нетањахуа је истакао да ће ограда бити подигнута на израелској страни границе и да "неће узгрозити суверенитет Хашемитске Краљевине Јордан и њене националне интересе, који ће бити поштовани".

Ограда подигнута дуж границе Израела с Египтом 2010. године драстично је смањила долазак људи који траже азил, са око 10.000 годишње, на само неколико стотина, па и неколико десетина.

Сада се израелска војска припрема за могућност инфилтрација на источној граници према Јордану. Почетком овог мјесеца један јордански грађанин је прешао границу и почео да баца каменице на возила у долини реке Јордан. Њега су потом убили граничари, а било је случајева преласка на израелску територију у пустињи Арава.

Активисти Исламске државе у региону сматрају се не само проблемом за израелску војску, већ и за јорданску.