latinica  ћирилица
19/07/2016 |  18:57 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Нису усвојене измјене Закона о јавном РТВ систему БиХ (ВИДЕО)

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ није подржао захтјев Савјета министара БиХ да се о законима о повећању акциза на гориво одлучује по хитном поступку и упутио их је у скраћену парламентарну процедуру.
Представнички дом - Фото: Screenshot
Представнички домФото: Screenshot

Посланици нису усвојили ни Закон о измјенама и допунама Закона о Јавном РТВ систему БиХ. Закон није добио подршку већине посланика из Републике Српске. 

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сташа Кошарац предложио је амандман на Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Јавном РТВ систему БиХ, да се добит од РТВ таксе дијели равномјерно – РТРС, БХРТ и ФТВ по 33,3 одсто и да средства од маркетинга припадају РТВ сервисима који су их остварили. Ако ово не буде прихваћено, СНСД неће подржати Закон.

- Сматрамо да нема потребе и да нема објашњења зашто би БХРТ имао значајно више средстава него РТРС или ФТВ. Због чега - упитао је Кошарац.

За предлагаче Закона, СДА и СББ, амандман СНСД је половично прихватљив. Приједлог расподјеле прихода РТВ таксе у омјеру 33,3 одсто не прихватају.

- Одбор система рекао је 40, 30, 30  одсто и ми то подржавамо. Ми смо спреми да подржимо дио око маркетинга - каже Шефик Џаферовић, замјеник предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ (СДА).

Мирсад Ђонлагић, шеф Клуба посланика СББ у Представничком дому, каже да су они спремни да прихвате тај амандман, само да се нађе рјешење.

У ХДЗ БиХ сматрају да Закон привремено гаси пожар у јавним сервисима и нису "за".

Борјана Кришто, замјеница предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ (ХДЗ БиХ) каже да се на овај начин само продужава агонија.

И у СДС-у су најавили да неће подржати Закон. Сматрају да наплата путем електродистрибутивних предузећа није најбоље рјешење.

Александа Пандуревић, шефица Клуба посланика СДС у Представничком дому, каже "да у Српској има 10 дистрибутивних предузећа, мора се склопити уговор са свима, те да то неће ићи".

Међутим, у НДП-у не мисле тако. Момчило Новаковић, посланик НДП у Представничком дому, мишљења је да је ово најбоље рјешење.

Уколико Представнички, а потом и Дом народа ПС БиХ усвоје приједлог овог закона, РТВ такса би се прикупљала путем електродистрибутивних предузећа наредних годину дана или све док се не усагласи и донесе нови закон који би трајно уредио финансирање јавних РТВ сервиса.