latinica  ћирилица
19/07/2016 |  18:44 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

До функција сумњивим свједочењима против политичког врха Српске? (ВИДЕО)

Министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић запослио је још једног савјетника, а ако је судити према раније публикованим - седмог по реду.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Ријеч је о Андрији Кулићу, бившем директору Павловић банке, и особи која је, према ријечима адвоката Душка Томића, сарадник Тужилаштва БиХ управо у предмету "Павловић банка".

Да ли је "посао у државној служби" награда Кулићу због достављања Тужилаштву БиХ сумњиве банкарске документације која наводно терети предсједника Републике Српске Милорада Додика? Сценарио сличан афери "килограм злата", на коју је Тужилаштво БиХ већ ставило тачку. Али је главни протагониста Гордан Милинић од СДС-а и Савјета министара БиХ добио директорску функцију у Агенцији за унапређење страних инвестиција.

СДС-ов министар Драган Мектић, кад баш не мора, пред камере Радио-телевизије Републике Српске не воли да стане. Омиљеним медијима, међутим, радо открива тајне из свог кабинета. Тако је "опасни" савјетник Андрија Кулић освануо на насловницама и прије него што је, званично, Мектића почео да савјетује. А првог дана специјалног савјетничког ангажмана, у улози Кулићевог портпарола појавио се контроверзни адвокат Душко Томић.

Да ли су за запослење врата Министарства безбједности отворена свим грађанима БиХ којима је неко, наводно, пријетио или је ово изузетак? Иначе говорљиви Томић, детаље не открива! Тек, Кулић ће специјално савјетовати Мектића, који нема оперативних надлежности о организованом и привредном криминалу. Односно, о кривичним дјелима због којих су и Павловић банка и зворничка Алумина доспјеле под лупу истражних органа. Ништа необично да Кулић у оба ова колектива није годинама директоровао. И не само то!

Предсједник Републике Српске Милорад Додик каже да причају о свједоку којег сви знају у Зворнику, а ради и креће се кроз Бијељину, човјеку који је покушао да отме банку Слободану Павловићу.

Како год, закасњела "савјест" специјалног савјетника Кулића по узору је на исту, СДС-овог златног џокера Гордана Милинића. И он је годинама чекао прије него што је јавност уздрмао причом о килограму злата које је наводно руски бизнисмен Олег Бурлаков поклонио предсједнику Српске Милораду Додику док је још био премијер. Лавина демантија, међу којима и она Бурлакова и руске амбасаде у БиХ, није сметала Милинићу. Мјесецима је у Тужилаштву БиХ и око њега приређивао представе за јавност. А онда, почетком ове године, сјео у фотељу директора ФИПА! Био је то исход наводне афере, мјесецима раније најављиван. На случај "килограм злата" Тужилаштво је одавно ставило тачку!
Милинић у директорској фотељи и даље сједи.

Он каже да је његово именовање било планирано двије године прије тога и да то нема никакве везе са тим. С ким је све и како, двије године планирао своје именовање, Милинић не открива.

Али, још једно планско именовање ових дана поприма обрисе афере. У њој уистину нема, или још нема, криминализовања предсједника Српске, али су Јавна установа Воде Српске и републички буџет оштећени за око 700.000 КМ. А бивши директор установе и ДНС-овац Драган Анђелић, кандидат је за директорску фотељу у Агенцији за превенцију корупције и борбу против корупције БиХ. Овај пут како је публиковано, као кадар СДС-а.