latinica  ћирилица
19/07/2016 |  18:37 ⇒ 20:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска основала комисију за праћење преговора Србије

Хрватска влада је саопштила да је данас основала комисију за праћење спровођења прелазних мјерила у поглављима 23 и 24 из приступних преговора Србије с Европском унијом.

Министар иностраних и европских послова Хрватске Миро Ковач раније је упозорио Београд да неће напредовати у преговорима ако не буде испуњавао обавезе које је преузео отварањем поглавља у понедјељак у Бриселу, преноси Хина.

Како се наводи, та комисија ће пратити да ли Србија укида законодавство којим је, како се тврди, "арбитрарно проширила своју надлежност за процесуирање ратних злочина на сусједне државе" и да ли успоставља законодавни оквир за заштиту мањинских права.

Из хрватске владе је саопштено, да ће ова комисија "такође контролисати да ли Београд испуњава обавезу да жртвама рата без дискриминације осигура права, укључујући право на накнаде штете и да ли сарађује у идентификацији и откривању судбине несталих".

Комисијом предсједава министар иностраних послова, а у случају спријечености министар праводе који је уједно замјеник.

Хрватска влада је објавила и да су "чланови тог тијела и министри ратних ветерана, финансија, одбране, унутрашњих послова, премијеров савјетник за спољну политику, савјетник за спољну политику предсједнице Хрватске, представник Канцеларије Саавјета за националну безбједност, представник Државне канцеларије за Хрвате изван Хрватске и главни државни тужилац".