latinica  ћирилица
19/07/2016 |  17:38 | Аутор: sputniknews.com

Прва сиријска грешка Бориса Џонсона

Нови шеф британске дипломатије и бивши градоначелник Лондона Борис Џонсон пропустио је шансу да утиче на рјешавање кризе у Сирији.
Борис Џонсон - Фото: vijesti.me
Борис ЏонсонФото: vijesti.me

Министар иностраних послова Велике Британије Борис Џонсон је већ првих дана на својој новој функцији имао јединствену прилику да представи ново виђење старих проблема. На несрећу, оптерећен ранијим изјавама и без обавеза да води изборну политику како не би изгубио образ, као што се то види код већине садашњих преговарача о Сирији, Џонсон је могао да изабере алтернативну линију понашања.

Ипак, Џонсон се својом првом изјавом ставио на страну оних сила које су спремне да наставе сиријски конфликт ради јединственог циља - смјене садашње сиријске власти.

“Патње Сиријаца неће престати све док је Асад на власти“, изјавио је шеф британске дипломатије и тиме јасно означио своју подршку онима који воде оружану борбу против садашњих сиријских власти.


Док Русија ради све како би премјестила питање политичке будућности Сирије са терена дневнополитичких препуцавања и концентрисала међународне напоре на јединствену борбу против тероризма, Џонсон још једном покушава да покрене питање унутарсиријских несугласица и подгријава тему борбе званичног Дамаска и оружане опозиције. Притом, Борис Џонсон је позвао Москву да се придружи међународној заједници и да изврши притисак на Асада како би он поднио оставку.

У Лондону ће данас бити одржан састанак о Сирији. Мишљење свог новог колеге ће саслушати шефови дипломатија Њемачке, Француске и Италије. Њима ће се придружити и главна представница ЕУ за вањске послове и безбједност Федерика Могерини, као и државни секретар САД Џон Кери.