latinica  ћирилица
19/07/2016 |  17:25 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Шта послије ССП? (ВИДЕО)

Потписивањем адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању уклоњена је кључна препрека за добијање кандидатског статуса за чланство у Европској унији, али не и једина.
БиХ - Фото: РТРС
БиХФото: РТРС

Наредни услов за БиХ је испуњавање Упитника Европске комисије. Поставља се, међутим, питање да ли је апсурдно говорити о условима које поставља ЕУ, када у БиХ различити нивои власти постављају услове једни другима?

Уколико БиХ испуни и други услов, унаприједи механизам координације, Савјет Европске уније би у септембру могао разматрати бх. апликацију и то је посљедња прилика за БиХ да добије Упитник у овој години. Прилику на сједници у јулу, БиХ неће моћи да искористи, каже специјални представник Уније Ларс Гунар Вигемарк.

Према његовим ријечима, уколико се то не деси тада, онда се све одгађа за почетак идуће године.

Када ће БиХ добити статус кандидата, тешко је процијенити, кажу у Дирекцији за европске интеграције, али ниједна земља у окружењу статус није добила за мање од годину дана.

Технички гледано, најсложеније ће бити испуњавање упитника са неколико хиљада питања. Аналитичари, међутим, сматрају да ће политичке подјеле у БиХ и прије тога довести до сукоба око већине тих питања.

Професор на ФПН Универзитета у Бањалуци Милош Шолаја подсјећа да је у БиХ више присутно међусобно постављање услова, него из ЕУ.

- И то, углавном, долази из Сарајева - истиче Шолаја.

Уколико све стране у БиХ не сједну за сто и не одлуче да ли заиста желе у Унију, тешко да ће доћи до кандидатског статуса. Уколико га и добије, извјесно је да је током отварања поглавља, чекају и изазови које Србија сада има са комшијама из бивше државе.