latinica  ћирилица
19/07/2016 |  17:13 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Допис Српске о неприхватању стратегије транспорта "изгубљен"!? (ВИДЕО)

Оквирна стратегија транспорта БиХ која је једногласно усвојена у Савјету министара без сагласности Владе Републике Српске и данас је непознаница за српске министре.
Парламентарна скупштина БиХ - Фото: РТРС
Парламентарна скупштина БиХФото: РТРС

Допис који је из Министарства саобраћаја директно послат у министарства која воде, наводно, нико није видио.

Драгану Мектићу и Мирку Шаровићу непознато је и јучерашње признање секретара Министарства комуникација и транспорта БиХ, Игора Пејића, да је Република Српска одустала од заједничке Стратегије због неусвајања механизма координације. Да је све низ више него чудних околности говори и информација да је само неколико дана прије усвајања Стратегије, у Министарство саобраћаја на увид стигао текст од 200 страна и то на енглеском језику, са захтјевом да се о њему изјасне. Када је енглески постао званични језик у БиХ, такође је нејасно.

Оно што зна секретар Министарства комуникација и транспорта БиХ, српски министри тврде да не знају. Сви су дигли руку за Стратегију, правдајући свој поступак увјеравањем министра Исмира Јуска да су ентитети задовољни документом. Нису, кажу, упућени да су на посљедњем састанку радне групе представници Владе Српске обавијестили све да не пристају на документ на нивоу БиХ, јер нема механизма координације.

Шаровић каже да њега нико није звао, нити га обавјештавао, те одбио сваку такву могућност.

-  Зашто то нису учинили ако су имали примједбе, не знам. Од министра Јуска добили смо информацију да је сва питања усагласио са представницима из Републике Српске - рекао је Шаровић.

У поруци коју нам је послао, Мектић тврди исто што и Шаровић. "Нисам био упознат ни на који начин од министра из Републике Српске. А бх. министар нас је обавијестио да је он то усагласио са ентитетима".

Гдје је нестао допис који је Министарство саобраћаја послао српским министрима, нико од њих данас није коментарисао. У допису се јасно наводи да сва питања нису усаглашена, а од Шаровића, Црнатка и Мектића се тражи да се укључе у спречавање доношења документа без сагласности Српске.

"Овим путем још једном указујемо вама, члановима Савјета министара из Републике Српске, да је доношење оваквог акта који није усаглашен са ентитетима, у чијој је искључивој надлежности транспортна инфраструктура, штетно како за Републику Српску, тако и за Босну и Херцеговину".

Ко и зашто кочи комуникацију између Бањалуке и Сарајева, није јасно. Још мање је јасно зашто српски министри више вјерују Исмиру Јуску него Влади Републике Српске. Док се играју глувих телефона, Српска и њени грађани трпе штету.