latinica  ћирилица
19/07/2016 |  16:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Мађарска размишља о увођењу евра

Мађарска, као чланица Европске уније, могла би до краја ове деценије да уведе евро, уколико њена економија настави да биљежи напредак, а јединствена европска валута постане стабилнија, извјештава агенција Франс прес.
Будимпешта  (Фото:howitdoing.com) -
Будимпешта (Фото:howitdoing.com)

"Уколико економски трендови потрају, уколико се приближимо просјечном нивоу развоја Европске уније и ако продуктивност настави да се побољшава, не бих сматрао немогућим да се Мађарска прикључи еврозони до краја ове деценије", изјавио је мађарски министар економије Михаљ Варга.

"Ипак, то захтјева стабилнији евро, као и заједничку фискалну политику", додао је Варга у интервјуу за мађарски дневни лист "Мађар хирлап".

Тренутно 19 од 28 чланица ЕУ користи евро, док су друге земље, изузев Велике Британије и Данске, обавезне на његово усвајање након што испуне економске критеријуме као што су нижи буџетски дефицит, ниска инфлација и ниске каматне стопе.

Мађарска, са популацијиом од десет милиона људи и националном валутом форинтом, највећи је добитник помоћи коју ЕУ додељује сиромашнијим чланицама, оцјењује АФП, додајући да око 80 одсто трговине Мађарска обавља са осталим чланицама ЕУ, и да би вјероватно добила додатне инвестиције уколико би усвојила евро.