latinica  ћирилица
19/07/2016 |  15:45 ⇒ 20/07/2016 | 08:11 | Аутор: РТРС

Министар Мирјанић Вигемарку: Очекујемо да се испоштује договорено

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирајнић упутио је Ларс Гунару Вигемарку, шефу делегације ЕУ у БиХ, писмо у којем га подсјећа на спровођење договора на састанку, одржаног 13. јула у Источном Сарајеву.
Влада РС - Фото: РТРС
Влада РСФото: РТРС

На овом састанку разговарано је о више различитих тема које се тичу адаптације Споразума о стабилизацији и придруживању, те додатним питањима која су од значаја за стабилност и развој пољопривредне производње у БиХ.

Како се подсјећа у саопштењу, састанку су присуствовали Вигемарк, предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар пољопривреде Њемачке Кристијан Шмит. У разговору предсједника Додика и министра Шмита усаглашено је да Свјетска банка као независна институција изврши анализу ефеката адаптације ССП по пољопривреду Републике Српске и БиХ.

На бази ове анализе дефинисаће се мјере за санирање негативних ефеката адаптације ССП-а на пољопривредни сектор Републике Српске и БиХ у чему ће одлучујућу улогу имати Њемачка.

Такође је договорено активирање аутономних трговинских мјера за воће и поврће, те рјешавање провоза живих животиња и роба животињског поријекла кроз земље Европске уније, одмах по парафирању протокола уз ССП. Додатне понуде, које су  како наводи Министарство пољопривреде РС, исказали Вигемарк и министар Шмит односиле су се на рјешавање кредитног аранжмана са ММФ, те кориштење предприступних фондова ЕУ (ИПАРД II). Како се наводи, од Вигемарка и Шмита су добили увјерење да неће бити нових ограничења у приступу овим средствима, након парафирања споразума.

С обзиром  на то, да је БиХ јуче парафирањем ССП испоштовала свој дио преузетих обавеза са тог састанка, очекује се и да ће остале двије стране реализовати преузете обавезе, а које су и сами потврдили, закључује се у саопштењу Министарства пољопривреде Републике Српске.