latinica  ћирилица
19/07/2016 |  15:41 ⇒ 17:16 | Аутор: СРНА

Двери - Србија ће постати највећи азилантски центар у Европи

Српски покрет "Двери" упозорио је данас да ће, након што све земље ЕУ затворе своје границе, Србија постепено постати највећи азилантски центар у Европи, ако ускоро не примијени рестриктивне мјере.
Мигранти у Србији (фото: В.Живојиновић, М Миланковић) - Фото: blic.rs
Мигранти у Србији (фото: В.Живојиновић, М Миланковић)Фото: blic.rs

У саопштењу покрет "Двери" наводи да упркос званичном прекиду кретања избјеглица преко западнобалканске руте од 18. марта у Србију и даље стижу нови мигранти, и то свакога дана у све већем броју и у све тежем психофизичком стању.

Наводи се да Мађарска враћа у Србију мигранте које не жели на својој територији, а да је Србија већ обезбиједила смјештај за 6.000 миграната, док је тренутно у Србији њих 3.000, што је, како истичу, апсолутно превелики број.

"Мађарска и друге земље ЕУ из нашег окружења дневно пуштају укупно 30 миграната из Србије на своју територију, што значи да ових 3.000 миграната неће напустити Србију најмање четири месеца, а питање је колико нових ће у међувремену у Србију ући - ако не променимо политику по овом питању", наводи се у саопштењу.

"Двери" су затражиле од власти промјену политике према мигрантској кризи и истакле да је "просто невероватно да све европске земље имају рестриктивни приступ, а једино Србија и даље држи либерални приступ мигрантској кризи".