latinica  ћирилица
19/07/2016 |  15:37 | Аутор: СРНА

Одржан протест пред базом Бутмир

Група од око 50 бивших радника НАТО-а и Еуфора данас је нешто више од један час блокирала улаз у базу Бутмир код Сарајева исказујући незадовољство због нерјешавања захтјева који се односе на накнаде из радно-правних односа.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Адвокати Авдо Салихбеговић и Хајрудин Капетановић, чија адвокатска канцеларија заступа око 1.000 бивших запослених, придружили су се протесту пред базом међународних снага у БиХ да би исказали подршку због недемократског понашања Еуфора и НАТО-а према њиховим клијентима.

"Наши клијенти потражују накнаде које се најчешће односе на доприносе, односно радни стаж, топли оброк, регрес, превоз и отпремнину. Друга страна у поступку се оглушује на ове захтјеве и током пет година колико трају ови поступци ријешено је око 300 захтјева, а претпоставља се да је 10.000 до 15.000 људи директно или индиректно радило за НАТО и Еуфор", рекао је Салихбеговић.

Он је указао на то да интензитет којим се рјешавају захтјеви бивших радника значи да би поједини клијенти могли очекивати правоснажне одлуке тек за неких 20 година.

"Није проблем у позитивном рјешавању већ у поштовању процедуре која је Дејтонским споразумом договорена. Никад нико ни од органа БиХ, иако смо им се обраћали, није дао одговор у вези са проблемом ових људи", рекао је Салихбеговић.

Адвокат Капетановић појаснио је да се поступак против његових клијената одуговлачи, због чега се захтијева његово окончање у нормалном и разумном року.

"Ми не прејудицирамо одлуку, већ да наши клијенти не чекају пет година да се првостепено одлучи о њиховим правима. Након тога би требало по жалбеним поступцима ићи на Апелационо вијеће, што траје још неколико година. Тек тада имају правни лијек да евентуално поднесу тужбу Суду за људска права у Стразбуру", рекао је Капетановић.

Он је додао да динамиком којом се сада рјешавају захтјеви већина клијената неће ни доживјети крај поступка.

Дугогодишњи радник НАТО-а и Еуфора Јасмин Тановић рекао је новинарима да је узрок протеста то што су бивши послодавци данас окупљених годинама флагрантно кршили ентитетске законе о раду.

"Тиме су директно угрозили наша права која проистичу из закона. Не би било проблема да су ти људи спремни да разговарају са нашим адвокатима. Већ пет година наши бивши послодавци одбијају било какав контакт и било какве разговоре о томе", додао је Тановић.

Савка Калаба која је у Еуфору радила у вешерају од 1997. до 2006. године рекла је да потражује топли оброк, превоз и регрес од својих бивших послодаваца.

"Тражимо само да нам исплате оно што смо поштено зарадили", каже она.

Бивши запослени у НАТО-у и Еуфору су од 2010. и 2011. године почели предавати захтјеве Канцеларији за одштетне захтјеве у бази Бутмир у вези са накнадом из радно-правних односа.

НАТО штаб Сарајево и Главна команда Еуфора саопштили су данас, прије протеста, да су редовне правне процедуре најпримјеренији пут за рјешавање њихових захтјева. "Осим тога, и некадашње и садашње плате запослених у овим организацијама знатно су изнад нивоа плата које се на сличним радним мјестима исплаћују на домаћем тржишту рада", саопштено је из НАТО-а и Еуфора.

Они сматрају да је непримјерено разговарати о интересима садашњих и бивших запослених посредством медија или у јавном домену.