latinica  ћирилица
19/07/2016 |  13:45 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

Шаровић: Не знам да се Влада Српске противи оквирној стратегији транспорта

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић тврди да га Влада Републике Српске и ресорно министарство нису писмено нити усмено обавијестили да се противе Оквирној стратегији транспорта у БиХ.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

"Мене нико није звао, нити на било који начин обавјештавао. Зашто то нису учинили ако су имали примједбе, није ми познато", рекао је Шаровић у Сарајеву.

Он је истакао да је министар комуникација и транспорта БиХ Исмир Јуско обавијестио Савјет министара БиХ да има апсолутну сагласност свих чланова радне групе из Републике Српске и Федерације БиХ и да је у потпуности усагласио ставове са ресорним министром о овом питању.

"Од Јуска смо добили званично информацију да је сва питања усагласио са представницима из Републике Српске. Био је врло задовољан разговором у Бањалуци", рекао је Шаровић.

Коментаришући условљавања потписивања Писма намјере са ММФ-ом прихватањем механизма координације, Шаровић је нагласио да не подржава било каква условљавања о питањима која нису уско везана, нису дио једног документа или аранжмана.

"Та два питања нису повезана ни на један начин нити Рефорском агендом нити било којим документом. То треба посматрати одвојено, али постоје одређени званичници и фактори који мисле да то треба да се споји", истакао је Шаровић.

Према његовим ријечима, аранжман са ММФ-ом прошао је кроз Савјет министара БиХ као информација, а све остало је изван институција.

"О потписивању или непотписивању Писма намјере са ММФ-ом није расправљао Савјет министара БиХ", наглашава Шаровић.

Он је изразио наду да ће условљавања било које врсте престати и да механизам координације неће на било који начин бити условљаван са неким другим питањима.

Шаровић је навео да је, наводно, код механизма координације остало спорно питање одлучивања - консензус или нека друга варијанта у тијелима успоставаљеним кроз овај механизам.

"Предлагао сам да, ако је то спорно, на крају буде уграђен неки контролни механизам у којем би питање консензуса или одлучивања консензусом присутних било регулисано елементом да у сваком од тих одлучивања буде по један представник ентитета уколико има бојазни да ће доћи до прегласавања неког од учесника", појаснио је Шаровић.

Коментаришући најаву састанка предсједника Владе Србије Александра Вучића са лидерима странака из Републике Српске, Шаровић је рекао да подржава сваку такву иницијативу, али да то не би требало да буде један разговор, него да се он одржава у континуитету.

"Очекујем да на тим састанцима увијек буду представници и позиције и опозиције и на нивоу БиХ и Републике Српске и представници више политичких странака, јер Српску не представља само једна странка или појединац", сматра Шаровић.

Подсјећамо, наша Телевизија објавила је да су српски министри у Савјету министара прије 10 дана добили допис из Министарства саобраћаја Републике Српске, у коме су јасно упозорени да се Стратегија израђује без њиховог одобрења, што је штетно не само по Српску него и БиХ.

Извор: Срна/РТРС