latinica  ћирилица
19/07/2016 |  13:29 ⇒ 13:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Нови знаци опоравка финансијског сектора

Европски финансијски сектор показује даље знаке опоравка а банке се све више надмећу у ублажавању кредитних стандарда, показаје анализа ЕЦБ.

Квартална анкета о банкарском кредитирању Европске централне банке, показала је да банке лабаве услове кредитирања приликом одобравања зајмова компанијама.

То је, сматра ЕЦБ, охрабрујући сигнал, пошто је хронична слабост кредитне активности у еврозони претходно била означена као кривац за одсуство опоравка у 19-чланом блоку, преноси агенција Франс прес.

"Банке у еврозони су пријавиле додатно лабављење кредитних стандарда у одобравању кредита предузећима у другом кварталу 2016. године. Притисак конкуренције је остао кључни фактор који је допринио лабављењу стандарда", наводи се у извјештају.

Истовремено, тражња за кредитима је порасла, поручује ЕЦБ.

"Нето тражња за кредитима је наставила да расте у свим кредитним категоријама. Кључни фактори који се крију иза нето тражње предузећа за кредитима у другом кварталу 2016. су активности спајања и преузимања, рефинансирање дуга и радни капитал", додаје се у извештају.

Нето тражњи за стамбеним кредитима су допринијеле ниске каматне стопе, наставак повољних перспектива на тржишту некретнина и повјерење потрошача, показује анкета.