latinica  ћирилица
19/07/2016 |  13:00 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

Мајкић: Покушај искључивања Српске из доношења одлука о индиректним порезима (ВИДЕО)

Представнички дом БиХ изгласао је да се сет измјена Закона о повећању акциза од 10 пфенига по литру продатог горива, у парламентарној процедури разматра по скраћеном поступку.
Парламент БиХ - Мајкић - Фото: РТРС
Парламент БиХ - МајкићФото: РТРС

То подразумијева расправу пред надлежним комисијама уз могућност улагања амандмана у краћем року од уобичајеног.

Предлагач измјена Закона – Савјет министара, правдајући захтјев преузетим уговореним обавезама са ЕБРД-ом и другим финансијским институцијама, тражио је хитну процедуру без могућности амандманског дјеловања.

Против такве процедуре, али и предложених законских рјешења у цјелини, били су посланици СНСД-а. Тврде да је ово још један покушај да се Република Српска искључи из доношења одлука у вези са индиректним порезима. 

- Закон предвиђа да Управни одбор предлаже Савјету министара, а Савјет министара доноси одлуке на основу приједлога УО. Данас имамо пред собом Законе које је доставила УИО чија је надлежност једина да спороводи политику коју утврди УО и ово данас што се дешава је покушај да се Република Српска искључи из доношења Одлука везаних за индиректне порезе. Не могу да схватим да нико из Републике Српске од ових који чине власт на нивоу БиХ није реаговао, рекла је  Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.