latinica  ћирилица
19/07/2016 |  12:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Турска послала САД документа за изручење Гулена

Турски премијер Бинали Јилдирим изјавио је да је његова влада послала САД документе, који су потребни за изручење муслиманског свештеника Фетхулаха Гулена, који у добровољном егзилу живи у тој земљи, због сумње да је повезан са неуспјешним покушајем државног удара у Турској.

Он је додао да ће Турска "искоријенити" покрет Гулена тако да, како је рекао, никада не може поново издати турски народ, наводи Ројтерс.

"Послали смо четири документа САД за изручење вође терориста. Представићемо их уз више доказа него што они желе", рекао је Јилдирим у турском парламенту, преноси АФП.

Јилдирим је оптужио Вашингтон, који је навео да ће размотрити захтејв за изручење Гулена само уколико се обезбиједе јасни докази, за двоструке стандарде у борби против тероризма.

Он је оцијенио да је покушај војног пуча, који је изведен 15. јула, без преседана у историји Турске, јер су мета били цивили.

Гулен, којег турске власти оптужују да је организовао неуспјели покушај војног пуча и оштри противник турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, оцијенио је раније данас да је захтјев турских власти да га САД изруче Анкари због наводне улоге у неуспејлом пучу унапријед осуђен на неуспјех.

Гулен негира оптужбе Анкаре да стоји иза покушаја пуча.