latinica  ћирилица
19/07/2016 |  12:02 ⇒ 14:37 | Аутор: Агенције

Вучић и Могерини: Потребни бољи резултати у дијалогу Београда и Приштине (ФОТО)

Премијер Србије Александар Вучић разговарао је у Бриселу са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини о напретку Србије на путу евроинтеграција, дијалогу у оквиру нормализације односа Београда и Приштине и економском јачању Западног Балкана.
Вучић и Могерини (архив) - Фото: ТАНЈУГ
Вучић и Могерини (архив)Фото: ТАНЈУГ

Вучић је послије сусрета са Федериком Могерини рекао да су потребни бољи резултати у дијалогу Београда и Приштине.

Он је истакао да је са Могеринијевом разговарао о поглављу 35, односно наставку дијалога са Приштином, на који начин је то форматизовано, али и да се суштински донесе бољи резултат који би значио стабилност тог дијела Балкана.

"Али, да не буду у тешкој ситуацији ни Београд, ни Приштина, јер нам је најмање потребно да имамо било какве нове сукобе, политичке или било које друге свађе", рекао је Вучић.

Он је додао да се разговор односио и на то како додатно економски ојачати регион довођењем страних инвестиција и да се подстакне још више инвеститора да долазе, пренијели су београдски медији.

"Раст је нешто што најбоље лечи све политичке ране и проблеме. Бољи животни стандард људи је од највећег интереса", рекао је Вучић.

Он је додао да је било ријечи и о европском путу Србије и билатералним односима са ЕУ и да очекује напоран рад и у августу конкретне резултате.

"Захвалио сам високој представници ЕУ за спољну и безбједносну политику Федерики Могерини на личној подршци нашем ЕУ путу", истакао је Вучић.

Он је на свом твитер налогу навео да је током састанка било ријечи и о наставку дијалога са Приштином, као и о економском јачању региона Западног Балкана.

Из ЕУ је раније најављено да ће разговори Београда и Приштине на највишием нивоу бити настављени одмах по формирању владе у Србији.

Из кабинета Могеринијева, која посредује у овим разговорима, напомињу да је спровођење постигнутих договора од кључног значаја за наставак дијалога, али и за напредак у процесу евроинтеграција и Србије и самопроглашеног Косова.

ВУЧИЋ: ХОЏАЈЕВЕ ИЗЈАВЕ О ДЕМАРКАЦИЈИ НАМИЈЕЊЕНЕ КОСОВСКИМ АЛБАНЦИМА

Премијер Србије Александар Вучић каже да је изјава министра самопроглашеног Косова Енвера Хоџаја о потреби демаркације границе између Косова и Србије намијењена за унутрашње потребе албанског становништва и да нема везе са приступом ЕУ.

Вучић је рекао новинарима у Бриселу да не жели да се мијеша у изјаве приштинских званичника.

Он је додао да ће ускоро да се састану тимови Београда и Приштине како би се ријешила нека техничка питања, попут броја базних станица за мобилног оператера, пренио је "Спутњик".

Министар спољних послова самопроглашеног Косова Енвер Хоџај рекао је да Приштина треба да изврши "демаркацију границе" са Србијом у року од двије године и оптужио Београд за "непријатељску политику" према такозваној косовској држави.

Замјеник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Душан Козарев рекао је раније да се демаркација не може правити тамо гдје границе нема и да се Приштина не нада да ће Србија икада исцртавати границе ка својој јужној покрајини.