latinica  ћирилица
19/07/2016 |  11:49 ⇒ 12:25 | Аутор: dnevni avaz

До краја мјесеца Талго возови на бх пругама?

Пет гарнитура модерних возова Талго технички је прегледано и оне су већ спремне да до краја мјесеца буду стављене у жељезнички промет у БиХ и Хрватској, сазнаје "Аваз".
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

То значи да ће гарнитуре возова Талго, које су "Жељезнице ФБиХ" купиле 2005. године путем робног кредита од владе Шпаније за 132 милиона КМ (66,7 милиона евра), коначно саобраћати бх. пругама, и то први пут од њихове испоруке 2010. године.

Талго возови саобраћаће на жељезничким линијама Сарајево - Загреб, али и Сарајево - Бања Лука, док ће двије гарнитуре возити и према Плочама када буду окончани радови на јужном дијелу пруге.

Ово је резултат преговора "Жељезница ФБиХ" и шпанске компаније "Талго". Такође, посљедњих дана разматра се могућност да се стручњаци из БиХ што прије оспособе за одржавање овх возова.

- Возови су спремни, сервисирање је завршено. Технички су исправни, а већ су и офарбани и сређени. Ове гарнитуре возиће  наше локомотиве, а вјерујем да ћемо их до краја мјесеца пустити у саобраћај. Не можемо рећи тачан датум, али сам увјерен да ће то бити у јулу, јер смо при крају посла - кажу из ЖФБиХ.

Модерни возови с туш-кабинама, интернетом и ТВ плазмама бит ће право освјежење на бх. пругама, јер ће саобраћати и до 160 километара на сат уз комфор који имају сви грађани Европе..

Цијене

Карта од Сарајева до Бање Луке коштаће 36 КМ, од Сарајева до Загреба 63,10 КМ, а 18 КМ коштаће карта од Сарајева до Плоча.