latinica  ћирилица
19/07/2016 |  11:47 | Аутор: СРНА

Српска у Грчку извезла робу у вриједности 2,12 милиона КМ

Шеф Представништва Републике Српске у Грчкој Александрос Фурлис рекао је да је Српска прошле године извезла у Грчку робу вриједности 2,12 милиона КМ, што представља раст за 68,2 одсто у односу на 2014. годину.
Република Српска, Грчка, извоз (Фото: РТРС / илустрација) -
Република Српска, Грчка, извоз (Фото: РТРС / илустрација)

Наводећи да је Српска прошле године са Грчком реализовала 0,4 одсто укупног спољно трговинског промета, Фурлис је рекао да Грчка не представља значајног спољнотрговинског партнера, те да су због тога интензивиране активности на јачању привредне сарадње са овом земљом.

"У протеклих шест мјесеци били смо заокупљени завршавањем бирократских послова у грчким институцијама, а потом и утврђивањем области у којим сматрамо да постоји потенцијал за сарадњу између Српске и Грчке", рекао је Фурлис.

Он је навео да су најзначајније групе производа које је Српска извезла у Грчку у претходној години нафтна уља и уља добијена од битуменских минерала, полупроизводи у дрвној индустрији, алуминијумски производи, те прехрамбене прерађевине од мекушаца, док су у увозу доминирали производи текстилне и металске индустрије.

Према његовим ријечима, са циљем да се грчки привредници заинтересују за сарадњу са Српском, већ је предвиђено директно учешће на састанцима са представницима привредних комора у многим грчким градовима, гдје ће се промовисати потенцијалне области за улагања у Српску.

Фурлис је навео да се од краха Грче економије 2008. године предузећа у Грчкој суочавају са сужавањем локалног тржишта, те су привредници почели да траже нове пословне прилике, нова тржишта и нове видове сарадње.

"Сигурни смо да је ово право вријеме да покушамо да их привучемо. Препрека која се јавља као отежавајући фактор је непостојање директног лета између Грчке и Републике Српске", истакао је Фурлис и додао да то неће бити препрека озбиљним грчким инвеститорима, уколико је ријеч о озбиним пројектима и сарадњи.

Фурлис каже да су сектори енергетике, прехрамбене и дрвне индустрије приоритети инвестиционог интересовања грчких привредника, те да су кључни услови које очекују у Српкој ниски оперативни трошкови, трошкови оснивања и стабилност опорезивања.

Коментаришући правну несигурност и политичку напетост у БиХ, као један од фактора несигурности инвестиција страних фактора, Фурлис је оцијенио да то није пресудно за грчке инвеститоре.

"Систем опорезивања за инвеститоре у Републици Српској је привлачнији у односу на изразито високо опорезивање које је присутно у Гркој", додао је Фурлис.