latinica  ћирилица
19/07/2016 |  11:25 ⇒ 11:25 | Аутор: Агенције

Египтолози реконструисали "примитивну машину" из Велике пирамиде

Древни Египћани створили су једноставан систем блокова и бразди унутар Велике пирамиде у Гизи, како би заштитили Краљеву одају од пљачкаша гробова.
Пирамида (Фото: Thinkstock) -
Пирамида (Фото: Thinkstock)

На каналу Сајенс, египтолог Марк Ленер “оживио“ је тај систем уз помоћ компјутерских анимација.

Он систем унутар “Велике пирамиде“ назива “примитивном машином“.

Многи стручњаци вјерују да су се у Краљевој одаји некада налазили остаци фараона Кеопса, владара који је наручио изградњу Велике пирамиде у Гизи.

Највиша пирамида икад изграђена у Египту сматрана је “свјетским чудом“ и поред Краљеве одаје, има и две велике просторије назване Краљичина и Подземна одаја. Намјена ових просторија никад није разјашњена.

Како би заштитили фараонову гробницу, древни Египћани направили су низ бразди и блокова скривених иза зидова пирамиде. Иако је то познато још од 19. вијека, сада је њихова изградња реконструисана на основу компјутерске анимације.

Систем је био софистициран за то вријеме, објашњава Ленер, додајући да је он блокирао улаз у Краљеву одају, због чега је лоповима било много теже да провале у њу.

Ипак, машина није успејла да заштити Куфуово мјесто вечног почивања. Данас је све што је остало од њега, саркофаг од црвеног гранита.

Ленер сматра да је одаја опљачкана између краја Кеопсове владавине и слома Старог краљевства (око 2134. године пре нове ере).

Египтолог Захи Хавас, бивши министар антиквитета Египта, сматра да је саркофаг у Краљевој одаји само мамац, чија је улога била да пљачкаше убиједи да су пронашли праву Кеопсову гробницу.

“Мислим да Кеопсова одаја још није пронађена и да су све три просторије направљене да би заварале лопове. Мислим да је Куфуово благо и даље скривено негдје у Великој Пирамиди“, рекао је Хавас.

Тренутно је у току пројекат скенирања Велике пирамиде уз помоћ различитих технологија. Истраживачи у том пројекту се надају да ће пронаћи неку скривену одају.