latinica  ћирилица
19/07/2016 |  11:19 ⇒ 11:20 | Аутор: Б92

Хејг савјетовао Џонсону да сачува присуство Британије на Балкану

Бивши шеф дипломатије Велике Британије Вилијам Хејг објавио је "упутство за министровање" упућено свом насљеднику Борису Џонсону, у коме се спомиње и Балкан.
Борис Џонсон - Фото: Getty Images
Борис ЏонсонФото: Getty Images

Како је навео, Британија би тамо морала да настави да "буде присутна и врши утицај", како регион не би "склизнуо у нове конфликте".

Хејг је у ауторском тексту у "Телеграфу" честитао Џонсону на томе што ће моћи да обавља "најфасцинантнији посао на свијету" и поручио му да му добро желе и многи међу онима који се не слажу са његовим ставом о ЕУ.

Хејг је свом насљеднику намијенио десет савјета, а прво му је поручио да искористи необичну предност коју му пружа чињеница да је истовремено и веома познат и веома потцењен.

"Игнориши буку која се подигла, гдје год да одеш и званичници и обични људи ће жељети да чују шта има да каже један од најпрепознатљивијих министара у нашој историји. Путуј често, авиони се не кваре сваки дан. Овај посао чини много више од брегзита", навео је Хејг.

Бивши министар је Џонсону рекао да б требало да покаже да је "Британија за јачање пријатељстава", као и да би требало да се фокусира на Турску и Блиски исток.

Ипак, Хејг је истакао да Џонсон не би смио да пристане на тврдње да ће ће моћ Британије почети да слаби на рачун земаља које јачају. У том контексту, рекао му је да би требало да инсистира на позицији на југоистоку Европе.

"Докажи своју тврдњу да Европа није исто што и Европска унија, тако што ћеш покретати иницијативе на југоистоку континента. Рјешење кипарског питања би представљало значајан допринос стабилности на Медитерану, а ми тамо имамо кључну улогу. Присуство и утицај Британије на западном Балкану су од виталног значаја уколико желимо да спречимо да та регија поново склизне у конфликте. Европске колеге ће цијенити твоју помоћ, без обзира на то колико су неки од њих скептични према теби", навео је Хејг.

У преосталих пет тачака, Хејг је бившем градоначелнику Лондона поручио да добро пази на "балансирање у Азији", да што прије оде у САД и објасни позиције Британије према Европи и оно шта ће се дешавати у склопу брегзита, као и да се побрине да Британија лансира нове хуманитарне иницијативе.

"Изгради министарство у једну од највећих институција за спољну политику на свијету. Имаш на располагању сјајно особље, они су спремни да одговоре на све министру који зна шта хоће и који тражи од њих да раде", навео је Хејг.