latinica  ћирилица
19/07/2016 |  11:16 ⇒ 11:21 | Аутор: СРНА

Костић: Срби у ФБиХ запостављени и угожени

Срби у Федерацији БиХ апсолутно су запостављени, у тешком положају и угрожена су им основна људска права, оцијенио је новоизабрани предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Иван Костић.
Сарајево (Фото: Julian Nitzsche/Wikimedia) -
Сарајево (Фото: Julian Nitzsche/Wikimedia)

"Мислим да су Срби као један од народа бивших република СФРЈ најгоре прошли од свих. Данас је српски народ у Хрватској и Црној Гори у положају да буквално нема никаква права. Имовина им није враћена, људи немају могућности да добију стално запослење, а на просторе у Хрватској једино се враћа старија популација", рекао је Костић.

Он је указао да су Срби у Црној Гори већ 16 година у многим срединама запостављени, не могу да добију посао, а међу њима има професора српског језика који су изгубили посао јер нису хтјели да се одрекну српског језика.

Костић је најавио да ће Одбор за дијаспору и Србе у региону новог сазива Скупштине Србије радити на враћању повјерења које је дијаспора изгубила у матицу.

Он каже да ће план дјеловања када су у питању Срби у региону бити направљен након увида у стање приликом обиласка српских заједница, који ће почети 19. августа посјетом Румунији.

"Ми ћемо се одмах по формирању Владе посветити обиласку наших заједница у региону, а онда ћемо на основу тога направити план који ће бити реалан и изводљив", рекао је Костић.

Он је указао да овај одбор нема много извршних овлашћења и напоменуо да су таква овлашћења углавном у надлежности Управе за дијаспору која већ двије године нема директора.

"Од 2012. године када је укинуто Министарство за дијаспору постојала је канцеларија, која је укинута 2013. године и сада Управа функционише у оквиру Министарства без директора. Једино што могу да обећам за почетак је рад и интензивирање односа кроз међусобне сусрете", рекао је Костић, који је члан Покрета "Двери".

Он је оцијенио да је положај Срба у дијаспори "апсолутно запостављен и у најгорим могућим односима /са матицом/ у протеклих 15 година", за шта, како је рекао, највећу одговорности сноси матична држава Србија.

"Матична држава Србије није искористила нека права која су искористиле друге државе у региону, да не говорим о другим националним мањинама у Србији, као што су Мађари, Румуни, који за разлику од нашег народа у Мађарској или Румунији, имају у Србији огромна права и по питању медијских и културних слобода...", закључио је Костић.