latinica  ћирилица
19/07/2016 |  10:46 ⇒ 10:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић Хрватској: Боље да се сами договарамо

Премијер Србије Александар Вучић поручио је Хрватској да би волио да представници те државе посвете већу пажњу сарадњи двије земље, те нагласио да је на међувладиној конференцији изјаснио неслагање са ставом Хрватске у вези закона о универзалној јурисдикцији.
Вучић у Бриселу - Фото: ТАНЈУГ
Вучић у БриселуФото: ТАНЈУГ

"Нећу да се мијешам у унутаршње ствари Хрватске. Нећу да стичем политичке поене тиме што ћу жестоко да одговарам хрватским комшијама", истакао је Вучић на прес конференцији послије отварања поглавља 23 и 24.

Он је рекао да би волио да се више пажње посвећује хрватско-српској сарадњи.

"Ми већ предузимамо мјере за подршку припадницима хрватске мањине, у складу са Декларацијом коју сам потписао недавно са предсједницом Хрватске Колиндом Грабар-Китаровић", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за штампу са Мирославом Лајчаком и Јоханесом Ханом, одговарајући на питање новинара хрватског Вечерњег листа да ли мисли да Србија треба да мијења закон о универзалној јурисдикцији.

Вучић је подсјетио да Хрватска има веома сличан закон као и Србија, али са лошијом одредбом која се тиче могућности поновног преиспитивања одлуке судова, ако Хрватска није задовољна пресудом.

Такође је навео да неке земље попут Њемачке, Шпаније или Белгије имају истовјетне законе као Србија.

"Управо захваљујући том закону ми смо процесиуирали 14 злочинца који су учетсвовали у злочинима у Сребреници", поручио је он.

Вучић је казао да Србија нема проблем да спорна питања рјешава у билатералним односима, и да вјерује да ће двије земље имати довољно снаге да превазиђу проблеме. Истовремено је поручио да је за Србију болно и тешко да неки од људи које су правосудни органи Србије пустили на слободу нису на издржавању казни, иако су вишеструки починиоци злочина над Србима.

"Чинимо уступке зарад добрих регионалних односа и сарадње", додао је он.

Након конференције за новинаре Вучић је одговарајући на питања представника медија рекао и да је важно да покушавамо да се договарамо са Хрватском и да сами рјешавамо несугласице, а не да и они и ми очекујемо и тражимо помоћ великих сила.

Одговарајући на питање о хрватским условима, он је примијетио да је и комесар Јоханес Хан поменуо да "то није дио акција", те да има још земаља које посједују сличне норме, попут Њемачке, Белгије, Италије и Шпаније.

"Нисам данас хтио да говорим о случају Марић и другим, јер желимо да гледамо у будућност, а не у прошлост", рекао је Вучић, додајући да је и то разлог зашто понекад не разумије неке примједбе.

Важно је да радимо на будућности, билатерално, да покушавамо да се договарамо.

"То је важније него да ми увек морамо да очекујемо и тражимо подршку канцеларке Меркел, Американаца, Француза или да они траже њихову подршку. Боље је да те ствари сами рјешавамо", закључио је Вучић.