latinica  ћирилица
19/07/2016 |  10:27 ⇒ 12:50 | Аутор: СРНА

Приједор: Отворена изложба слика руских умјетника (ВИДЕО)

У "Галерији 96" отворена је изложба слика "Ризница Русије" Виталија Касаткина и "На путу у храм" Владимира Леонтјева.
Приједор: Отварање изложбе - Фото: СРНА
Приједор: Отварање изложбеФото: СРНА

Један од аутора изложбе Владимир Леонтјев истакао је да је први пут у Републици Српској и да је одушевљен пријемом код грађана у свим градовима гдје је до сада изложба била виђена.

"Изложбе су тематски сличне и добра су копча за везу Русије и Републике Српске, јер је у основи православље будући да су слике настајале у руским православним храмовима", навео је Леонтјев.

Осим многобројних Приједорчана, синоћњем отварању изложбе присуствовали су представници "Дома заната" из Санкт Петербурга и Удружења грађана српско-руска заједница "Завет".

Замјеник градоначелника Приједора Миленко Ђаковић захвалио је, у име грађана Приједора, руским умјетницима за љепоту уникатних радова који се ових дана могу видјети на градском тргу.

Изложба ће бити отворена до сутра, до када ће на малом градском тргу трајати и продајни сајам руских традиционалних заната на којем ће бити представљени предмети умјетничке и домаће радиности народа Русије, а који су дио презентације декоративно-примијењеног стваралаштва Русије под називом "Славјанскаја горница".

Матрјошке, ковчези, предмети ентеријера, сувенири од брезове коре и лана, те дизајнерски накит, производи рађени традиционалним техникама старих руских заната само су дио понуде на продајној изложби.

Предсједник Удружења грађана српско-руска заједница "Завет" из Санкт Петербурга Ирина Астапенкова истакла је да је циљ културног пројекта "Славјанскаја горница" учвршћивање социјалних и културних веза између два братска народа, као и да је изложба већ виђена у Вишеграду, Бијељини, Бањалуци, а након Приједора биће и у Козарској Дубици и Новом Граду.

Овај пројекат су, осим градске управе у Приједору, подржали и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске и Амбасада Русије у БиХ, а у Санкт Петербургу има подршку градске администрације и Министарства културе Русије.