latinica  ћирилица
19/07/2016 |  10:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Мудис смањује кредитни рејтинг Турске на статус смећа?

Агенција за оцјену сувереног кредитног рејтинга, Мудис, разматра могуће смањење кредитног рејтинга Турске, послије покушаја војног пуча у тој земљи минулог викенда.
 - Фото: REUTERS
Фото: REUTERS

Снижавањем оцјене кредитне способности Турске за један степен са садашњег нивоа Баа3, рејтинг те земље би пао на "шпекулативни" ниво, односно на статус "смећа", преноси агенција Франс прес

"Упркос томе што се војни пуч изјаловио, Мудис сматра да сама чињеница да је до њега дошло одражава шире политичке изазове, због чега кредитни ризик остаје повишен", саопштио је Мудис.

"Сматрамо да недавно нарастање политичке неизвјесности на домаћој сцени, а посебно покушај војног пуча, имају потенцијал да значајно негативно утичу на путању раста земље, и тај ризик ћемо оцијенити током ревизије", навели су из Мудиса.

Агенција је мишљења да Турска спроводи економске реформе спорије него што се очекивало и да су изгледи привредног раста ослабили, предвидајући да ће раст бити 3,0 одсто у овој години у односу на 3,5 процената у 2015.

Земља је у великој мјери зависна од иностраног финансирања државног и приватног сектора, а такво ослањање "излаже земљу опасности од наглих промјена повјерења инвеститора".

Агенција Фич, друга од три водеће куће за оцјену кредитног рејтинга, саопштила је синоћ да је покушај пуча и сурове мјере које је послије његовог сламања предузела влада предсједника Реџепа Тајипа Ердогана "избацила у први план политичке ризике по суверени кредитни статус те земље".

"Да ли ће се то пренијети на притисак на суверени рејтинг зависи од обима у којем ће владина реакција продубити политичке поделе и ослабити независност институција. То би могло да угрози кохерентност политике и да повећа ризик да се спољни финансијски стресови материјализују", навела је та агенција.

Фичова тренутна оцјена турског сувереног дуга је на "БББ-", један степен изнад "шпекулативног". Из агенције су саопштили да је њихово сљедеће разматрање рејтинга Турске заказано за 19. август.