latinica  ћирилица
19/07/2016 |  09:12 ⇒ 09:12 | Аутор: СРНА

Шаровић: Механизам координације не треба повезивати са ММФ-ом

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је да механизам координације не би требало повезивати са кредитом ММФ-а и да је потребно ријешити преостале услове за чланство БиХ у ЕУ.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Шаровић каже да није велики оптимиста када је ријеч о томе да ће механизам координације ускоро бити усвојен.

"Помињало се да смо у самом финишу, да је преостао један или два корака. Не бих прогнозирао да ли ће механизам координације бити усвојен брзо или не", рекао је Шаровић за портал "Вијести".

Он је истакао да су Писмо намјере и подршка ММФ-а независни од механизма координације, али да је очито да се ове двије ствари повезују.

"Нисам сигуран како ће се ово завршити. Мислим да је новац ММФ-а потребан и Федерацији БиХ и Републици Српској. Механизам координације је можда посљедње питање које ће бити релевантно за кандидатски статус", навео је Шаровић.

Он је изразио наду да ће власти БиХ бити довољно мудре да апсолвирају и то питање и да себи у потпуности трасирају пут ка ЕУ.

"Општи интерес у БиХ је да усвојимо механизам координације, те да наставимо корачати напријед, умјесто да се вртимо у круг и губимо вријеме", нагласио је Шаровић.

За јучерашње парафирање Споразума о стабилизацији и придруживању, Шаровић је рекао да оно није учињено "са неким великим задовољством".

"Међутим, уколико га има, задовољство лежи у томе да је затворено једно озбиљно питање које је стајало на путу чланства БиХ у ЕУ", поручио је Шаровић.