latinica  ћирилица
19/07/2016 |  08:58 ⇒ 09:00 | Аутор: Агенције

Девет најбогатијих држава примило само десетину тражилаца азила

Шест најбогатијих земаља, које представљају више од пола глобалне економије, примиле су мање од девет посто укупне свјетске популације избјеглица, објавила је хуманитарна организација Оксфам.

Сједињене Америчке Државе, Кина, Јапан, Њемачка, Француска и Велика Британија примиле су 2.1 милиона избјеглица и тражилаца азила у 2015., што је само  8.8 одсто укупног броја избјеглица у свијету, наводи се у извјештају Оксфама. С друге стране, сиромашније земље удомиле су већину људи који траже спас од рата и страдања.

"Јордан, Турска, Пакистан, Либан, Јужноафричка Република, као и окупиране палестинске територије примиле су више од 50 посто од укупног броја избјеглица и тражилаца азила у свијету, али те земље чине мање од два посто свјетске економије.

Иако је Њемачка недавно примила много више избјеглица у односу на друге богатије нације, и даље постоји велики раскорак, с обзиром да сиромашније земље пружају сигурно уточиште за највећи дио избјеглица", наводи извјештај.

Оxфам је зато позвао владе земаља да донесу одлуку о примању више избјеглица те да пруже више помоћи земљама које су пружиле уточиште већини избјеглица уочи два велика саммита посвећена управо избјеглицама и такозваним економским мигрантима који се требају одржати у септембру.