latinica  ћирилица
19/07/2016 |  08:50 ⇒ 08:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Курц: Одлучно војно и полицијско дјеловање против тероризма

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц изјавио је данас да је важно да се Европа одлучно бори против терориста, како војно у Ираку и Сирији, тако и полицијским мјерама у Европи, а уједно ради и на превенцији.
Себастиан Курц - Фото: Screenshot
Себастиан КурцФото: Screenshot

"Морамо све учинити да терористи не могу да заведу још више, прије свега младих људи", подвукао је Курц у интервјуу бечком дневнику "Кронен цајтунг".

Он је нагласио да не постоји стопостотна сигурност да ће Аустрија бити поштеђена од тероризма, јер се из Европе више од 10.000 људи упутило у рат у Сирију и Ирак.

"Када се буду вратили они представљају масивни безбједносни ризик за наша друштва, а то се тиче не само Париза и Брисела, већ цијеле Европе, а тако и Аустрије", казао је Курц.

Он је прецизирао да се особе, које се врате, а које су починиле злочине негде друго на свијету, полицијски прате.

"Међутим, посебно посљедњих година видимо да поједини повратници користе избјегличке руте, како би непримјетно могли да доспију до Париза и Брисела. Ја сам много раније, још у вријеме фазе политике добродошлице, упозоравао да ово може да се догоди и да то представља безбједносни ризик по Европу, а у међувремену се то и обистинило", рекао је Курц.

Што се Аустрије тиче, он указује да је та земља деценијама послије "хладног рата" живила у времену у којем је постојала готово апсолутна безбједност у Европи, а да су украјински конфликт, радикализација и тероризам усред Европе нешто што је донело промјене.

"Том расту несигурности морамо одлучно да се супроставимо, тиме што се залажемо за наше демократије, правне државе и наш стил живота. Увјерен сам да наш пут може бити снажнији од мржње и тероризма", нагласио је шеф аустријске дипломатије.

Такође је поручио да не прихвата тезе да тероризам има везе са исламом, али ни ону да нема никакву кривицу.

"Потребно је детаљно правити разлику. Ислам је призната вјера и политички исламизам је нешто што код нас не би требало да трпимо, јер води ка радикализацији и представља идеолошку основу за тероризам", рекао је Курц.