latinica  ћирилица
19/07/2016 |  07:45 ⇒ 18:48 | Аутор: СРНА

Представнички дом: Пред договором рјешење за РТВ таксу?

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, у другом читању, расправља о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о јавном радио-телевизијском систему БиХ.
Представнички дом - Фото: Screenshot
Представнички домФото: Screenshot

16.20 Мајкићева је истакла да посланици ове странке неће подржати Приједлог закона о волонтерским активностима које организују удружења и фондације, цркве и вјерске заједнице и институције БиХ јер он нема уставни основ. Иистакла је да законодавство Срспке у цијелости рјешава ову област.

Став Владе Српске јесте да је овај закон непотребан на нивоу БиХ, јер Српска и ФБиХ имају закон којим уређују питање волонтирања.  Влада Републике Српске доставила је Савјету министара БиХ мишљење да је споран уставни основ за овај закон.

У допису Владе Републике Српске, који је потписала премијерka Жељка Цвијановић, наводи се став да је волонтирање у институцијама БиХ један од начина незаконитог ангажовања лица и да ће створити додатне трошкове, будући да су предложеним законом предвиђене накнаде за овај вид ангажмана.

Истичући да је питање волонтирања у Српској квалитетно ријешено законом, Влада Српске упозорава да у приједлогу закона о волонтирању на нивоу БиХ постоји више контрадикторности, попут оне да провођење закона не захтијева додатна средства иако су предвиђене накнаде за волонтерски рад.

15.55 Кошарац је рекао да ће посланици ове странке инсистирати да амандман на Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Јавном РТВ систему БиХ, који је он предложио, буде усвојен у цијелости. Појаснио је да посланици СНСД-а, уколико се то не деси, неће подржати закон како га је предложила Комисија за саобраћај и комуникације.

Он је предложио амандман према којем би јавни РТВ сервиси равноправно дијелили средства од прикупљене РТВ таксе, односно по 33,3 одсто, те да нето средства од маркетиншких огласа буду искључиво право РТВ сервиса који их остваре.

Комисија није подржала приједлог Кошарчевих амандмана, али је усвојила амандман којим се одређује да се средства прикупљена од РТВ таксе дијеле тако да БХРТ-у припадне 40 одсто, а РТРС-у и ФТВ-у по 30 одсто, што је у складу са усаглашеним ставом Управног одбора Јавног РТВ система.

Кошарац је истакао да је забрињавајуће упорно негирање става који је Клуб СНСД-а јавно манифестовао путем амандмана да нема потребе да БХРТ као сервис има нешто значајнију улогу него остала два сервиса.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Шефик Џаферовић из СДА и Дамир Арнаут из СББ-а најавили су да ће њихове странке подржати само дио Кошарчевог амандмана и то онај који се односи на средства од маркетиншких огласа. Они су позвали да Кошарчев амандман буде раздвојен на два амандмана, на шта је он одговорио да на то не пристаје.

Кошарац је нагласио да је све вријеме потрошено на начин да буде нађен најбољи могући метод и модел да буде обезбијеђена финансијска стабилност сва три сервиса. Посланик СНСД-а Душанка Мајкић изразила је резерве да ће електропривреде моћи да спроведу наплату РТВ таксе, како је то предвиђено законом.

Џаферовић је позвао посланике да гласају за ово законско рјешење, оцијенивши га прихватљивим и бољим у односу на првобитни приједлог. Предсједавајући Комисије Момчило Новаковић из НДП-а сматра да је овај законски приједлог исхитрен јер се парламент у једном тренутку нашао у ситуацији да под притиском менаџмента и Управног одбора Јавног РТВ система доноси хитна рјешења. Он је најавио да ће закон подржати у првом читању, али не и у другом, уколико нико из Републике Српске не буде вољан да подржи закон у другом кругу.

Шеф Клуба посланика ХДЗ-а БиХ Никола Ловриновић најавио је да неће подржати ово законско рјешење јер њиме није ријешен проблем финансирања јавних емитера у БиХ.  Према његовим ријечима, веома брзо ће се појавити проблеми, као и до сада.  Ловриновић је поново указао на проблем неспровођења важећег Закона о јавном РТВ систему и поновио да се он директно крши.

Комисија за саобраћај и комуникације усвојила је рјешење којим се предвиђа да се РТВ такса убудуће наплаћује путем рачуна за електричну енергију, умјесто досадашњег, путем телеком оператера. Новаковић је рекао да су електродистрибутивна предузећа као јавна предузећа обавезна да примјењују законе које донесе Парламентарна скупштина.

Примјена овог закона, уколико га усвоје Представнички и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, била би ограничена на 12 мјесеци, а уколико у том року не буде усаглашен и донесен нови закон који би трајно ријешио питање финансирања јавних РТВ емитера, његова примјена била би настављена и након тог времена.

14.09 - Дошли смо до прихватљивог рјешења када су у питању РТВ таксе и увјерен сам да постоји већина да се ово данас успјешно заврши, рекао је Мирсад Ђонлагић (СББ) један од предлагача измјене и допуне закона о јавном РТВ систему БиХ.

У Парламентарној скупштини БиХ у току је пауза, након које се очекује усвајање овог закона. Њима је предвиђено да наплата РТВ таксе иде уз рачун за електричну енергију. Предложено је да приход буду распоређен на три јавна емитера у омјеру 40, 30, 30 посто.

Сташа Кошарац (СНСД) уложио је амандман да то буде подједнако распоређено на сва три јавна емитера, а да приходи од маркетиншког оглашавања припадну оном јавном радио-телевизијском сервису који је тај приход остварио.

"Спремни смо да прихватимо амандам Кошарца у вези расподјеле да би дошли до коначног рјешења", рекао је Ђонлагић.

13.40 - Представнички дом није подржао захтјев Савјета министара БиХ да се о законима о повећању акциза на гориво одлучује по хитном поступку и упутио их је у скраћену парламентарну процедуру. Скраћеном процедуром предвиђено је њихово разматрање у надлежним комисијама, уз могућност предлагања амандмана, али у скраћеним роковима.

Претходно се посланицима обратио предсједавајући СМ БиХ Денис Звиздић, који је од њих затражио подршку за хитну процедуру и предложене законе, тврдећи да приликом њиховог предлагања нису прекршене процедуре ни закони.

"УО УИО предлаже политику, а Савјет министара је тај који утврђује политику у овој области", рекао је Звиздић. Све процедуре су испоштоване и пред собом имате сет закона који третирају предметну проблематику, додао је Звиздић.

Он је објаснио да су предложени закони битни јер се њима испуњавају преузете уговорне обавезе и обезбјеђују потребна средства за уредно сервисирање уговора са ЕБРД-ом и другим финансијским институцијама како би по планираној динамици били завршени започети пројекти у вези са изградњом путне инфраструктуре у цијелој БиХ.

Звиздић је рекао да се предложеним рјешењима утврђује акциза и за био-гориво и био-течности, чији је увоз у 2013. години износио 470 хиљада килограма, а у прошлој достигао 11 милиона килограма.

Према његовим ријечима, повећањем акциза за гориво биће повећани финансијски капацитети институција БиХ, односно предузећа у ентитетима и Брчко дистрикту за изградњу ауто-путева, брзих цеста и магистралних путева.

Када су у упитању дилеме како ће се повећање акциза на гориво одразити на цијене производа широке потрошње, Звиздић је навео да цијене животних намирница у БиХ у претходном периоду нису пратиле пад цијена нафте на свјетском тржишту.

Савјет министара БиХ тражио је од Представничког дома да по хитном поступку, без разматрања у комисијама те предлагања и усвајања амандмана, усвоје приједлоге закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, Закона о систему индиректног опорезивања те Закона о уплатама на јединствени рачун и распођели прихода.

Овим законским приједлозима обезбјеђује се додатних 10 фенинга по литру продатог горива за изградњу ауто-путева и пет фенинга за изградњу путева од акциза по литру продатог горива.

На основу ових закона, средства од додатних акциза била би уплаћивана на намјенске рачуне јавних предузећа за изградњу путева и омогућено активирање већ закључених кредитних споразума са Европском банком за обнову и развој.

13.00 - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић рекла је да је захтјев Савјета министара БиХ за разматрање по хитном поступку закона којима се предвиђа повећање акциза на гориво покушај да се Република Српска искључи из доношења одлука у вези са индиректним порезима.

12.00 - Представнички дом Парламентарне скупштине није прихватио захтјев посланика СНСД-а Душанке Мајкић да се са дневног реда сједнице скине захтјев Савјета министара БиХ за разматрање по хитном поступку закона којима се предвиђа повећање акциза на гориво, уз образложење да је ријеч о обавезним тачкама дневног реда.

У дневни ред на захтјев посланика ДФ-а Дамира Бећировића уврштено је да Представнички дом расправља о Писму намјере БиХ са ММФ-ом. Посланици су подржали и приједлог Клуба СДС-а да се у дневни ред уврсти разматрање приједлога закључка о формирању интерресорне радне групе за испитивање поријекла имовине функционера у институцијама БиХ.

Захтјев посланика СДП-а БиХ Дениса Бећировића да у дневни ред буде уврштена информација Савјета министара БиХ о уставно-правним политичким и безбједносним импликацијама и посљедицама одржавања референдума у Републици Српској у вези са обавезујућим и коначним одлукама Уставног суда БиХ одбијен је због непостојања подршке посланика из Републике Српске.

Иницијатива посланика СДА Садика Ахметовића за смјену министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка, јер је недавно забранио запосленима у Министарству иностраних послова БиХ да учествују у припреми комеморације у Поточарима 11. јула, упућена је у даљу процедуру.

11.38 - Посланик СДА Садик Ахметовић, упутио је иницијативу за смјену министра спољних послова БиХ Игора Црнатка.

Он је то образложио одлуком Игора Црнатка којом је запосленим у МИП-у БиХ, наводно, забранио учешће у организовању комеморативног скупа у Поточарима.

Током расправа о дневном реду, посланик СНСД-а, Душанка Мајкић затражила је да се са дневног реда скину измјене и допуне закона о акцизама и још два пратећа закона чије је усвајање Савјет министара тражио по хитном поступку. Она је рекла да Управни одбор Управе за индиректтно опорезивање није дао свој став о измјенама и допунама тих закона.

Шеф Клуба посланика ДФ-а Дамир Бећировић покренуо је иницијативу да Представнички дом данас расправља о Писму намјере са ММФ-ом.

Предсједавајућа Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић подржала је ову иницијативу, уз захтјев да се од Савјета министара БиХ за наредну сједницу затраже сва ранија писма намјере са ММФ-ом. Пандуревићева је у име Клуба СДС-а предложила да се у дневни ред уврсти закључак о формирању интерресорне радне групе за испитивање поријекла имовине функционера у институцијама БиХ.

10.35 - У Сарајеву је почела сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на чијем је дневном реду захтјев Савјета министара БиХ за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ. Савјет министара БиХ затражио је хитну процедуру и за приједлоге закона о измјенама и допунама Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода, те Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ.

Овим законским приједлозима од акциза на гориво било би обезбијеђено додатних 10 фенинга по литру за изградњу ауто-путева и пет фенинга за изградњу путева. На основу ових закона, средства од додатних акциза била би уплаћивана на намјенске рачуне јавних предузећа Аутоцесте и Цесте у БиХ, којима би било омогућено активирање већ закључених кредитних споразума са Европском банком за обнову и развој.

07.45 - Комисија за саобраћај и комуникације Представничког дома усвојила је претходно рјешење којим се предвиђа да се РТВ такса убудуће наплаћује путем рачуна за електричну енергију, умјесто досадашњег, путем телеком оператера, али да би оно ступило на снагу, потребно је да га усвоје оба парламентарна дома.

Комисија је подржала амандмане према којима би се приходи од РТВ таксе дијелили у омјеру 40 одсто БХРТ-у, 30 одсто РТРС-у и 30 одсто за РТВ Федерације БиХ.

Укупан нето приход од оглашавања био би уплаћиван на јединствени рачун и дијељен на три јавна емитера у омјеру - 40:30:30 одсто.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац, уложио је амандман који предвиђа да се приходи од прикупљене РТВ таксе дијеле у омјеру 33,33 одсто РТРС-у, 33,33 одсто ФТВ-у, и 33,33 одсто БХРТ-у.

Други дио амандмана СНСД–а превиђа да приходи од маркетиншког оглашавања припадну оном јавном радио-телевизијском сервису који је тај приход остварио.

Извор: РТРС/Срна/Независне