latinica  ћирилица
18/07/2016 |  19:13 ⇒ 19:14 | Аутор: СРНА

Приједор: Отворена изложба "Славјанска горница"

На малом градском тргу у Приједору данас је отворена продајна изложба ручних радова осам руских умјетника под називом "Славјанска горница" у организацији удружења грађана српско-руска заједница "Завет" из Санкт Петербурга и Бијељине.
Изложба ручних радова руских умјетника "Славјанска горница" - Фото: СРНА
Изложба ручних радова руских умјетника "Славјанска горница"Фото: СРНА

Предсједник Удружења грађана српско-руска заједница "Завет" из Санкт Петербурга Ирина Астапенкова истиче да ово удружење ради у Републици Српској око седам година, да удружење постоји и у Србији, а у Русији у градовима Москва и Санкт Петербург.

"Већ неколико година имамо интензивну активност у Републици Српској и Петербургу, а наш културни пројекат "Славјанска горница" направили смо са Удружењем умјетника Санкт Петербурга", навела је Астапенкова.

Она је додала да је циљ овог пројекта учвршћивање социјалних и културних веза између два братска народа.

"Овдје је осам аутора који представљају ручне радове и сваки умјетник има своју универзалну технику и дизајн којом израђује предмете, углавном од липовог дрвета", рекла је Астапенкова.

Она је потврдила да ће у приједорској галерији вечерас бити отворена изложба слика "На путу у храм" Владимира Леонтјева који је имао више изложби до сада и то у Вишеграду, Бијељини, Бањалуци, а након Приједора иде у Козарску Дубицу и Нови Град, одакле се враћају за Русију.

"Овдје смо мјесец дана и одушевљени смо посјетом. У сваком граду има доста интересовања и изражавамо своју љубав за наше пријатеље у Републици Српској", казала је Астапенкова.

Сајам ће у Приједору трајати до 20. јула, у понуди ће бити предмети умјетничке и домаће радиности народа Русије - матрјошке, ковчези, предмети интеријера, сувенири од брезове коре и лана те дизајнерски накит, а производи су рађени традиционалним техникама старих руских заната.

Ову продајну изложбу рукотворина је, осим градске управе у Приједору, подржали Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске и Амбасада Русије у БиХ, а у Петербургу има подршку градске администрације и Министарства културе Русије.