latinica  ћирилица
18/07/2016 |  16:46 ⇒ 16:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Ле Корбизјеово дјело на УНЕСКО листи

Дјело француског архитекте швајцарског поријекла Ле Корбизјеа стављено је на листу свјетске културне баштине Организације УН за просвету, науку и културу.
Ле Корбизјеово дјело на УНЕКО листи - Фото: Novosti.rs
Ле Корбизјеово дјело на УНЕКО листиФото: Novosti.rs

На 40. годишњем засједању Унеска у Истанбулу усвојен је приједлог Француске да 17 одабраних локалитета у седам земаља, Француској, Швајцарској, Белгији, Њемачкој, Аргентини, Јапану и Индији, које показују универзалну природу Ле Корбизјеовог дјела, буде уврштено у свјетску културну баштину.

Све локације свједоче о Ле Корбизјеовом доприносу модерном покрету у архитектури, пуризму, који је настао послије Првог свјетског рата и заснива се на функционалности, чистоти линија и употреби нових материјала као што су бетон, гвожђе и челик.

Међу њима је и модерни индијски град Чандигар, који је изграђен недуго пошто је Индија стекла независност и један је од симбола реформаторског урбанизма, заједно са престоницом Бразила, Бразилијом, пројектом Лусија Коште и Оскара Нимејера.

На листу су стављене и приватне куће, "стамбене јединице", парцеле, једна кућа културе и један музеј.

Локалитети у Француској, којих је укупно 10, најзаступљенији су на листи, а међу њима су Вила Савоја и вртларева кућа у Поасију и куће Ла Рош и Жанре у Паризу.

Ле Корбизје, чије је право име било Шарл-Едуар Жанре-Гри, рођен је 1887. године у Швајцарској, а касније је постао француски држављанин. Један је од главних представника пуризма, заједно с архитектима Алваром Алтом и Лудвигом Мис ван дер Роеом.

Међу његовим дјелима су и план зграде УН у Женеви, план урбанизације Боготе, Рошанска капела и манастир у Ла Турету. Израдио је више од 400 уљаних слика и мурала, 44 скулптуре, као и литографије и цртеже.